Index Vakbarát Hírportál

Megszüntették a szürreális bírósági eljárást két magyar színikritikus ellen

2020. február 12., szerda 13:25

Törvényes vád hiányában megszüntette a bíróság azt a büntetőeljárást, amelyet Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok ellen indítottak, írja az Átlátszó. A Revizor portál kritikusai ellen Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező, önkormányzati tulajdonban lévő cég, a POSZF Nkft. ügyvezetője indított pert még tavaly áprilisban, amiért a két szerző megosztotta a privát Facebookján a POSZF gyanús szerződéseiről szóló cikket, amivel szerinte rágalmazást követtek el a személyével szemben. Az eljárást végül vád hiánya miatt szüntették meg, hiszen hiába kérték meg Magyart, hogy jelölje meg, mely kijelentések sértették őt.

Az ügy két évvel ezelőtt kezdődött, amikor kiderült, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező POSZF két év alatt 118 millió forintot fizetett annak az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft-nek, amelynek az ügyvezetője és tulajdonosa Szűcs Gábor volt, aki egyben a POSZT fesztiváligazgatója, Magyar pedig jelenleg is tulajdonos az Aktor Produkcióban. Az erről készült Átlátszó-cikket osztotta meg a kritikus a saját profilján, ami Magyar szerint kimerítette a rágalmazás fogalmát, és beperelte őket. A posztokat egyébként csak az ismerőseik láthatták, nem voltak publikusra állítva. Ez Magyart nem zavarta, szerinte a két szerző 2-4 ezer ember (ennyi ismerőssel rendelkeznek az említett kritikusok Facebookon) előtt megsértette az ő becsületét, a társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet, és az emberi méltóságát.

Magyar azonban nem tudta/akarta/kívánta megnevezni, hogy pontosan mit tartott sértőnek a két cikkmegosztásban. Az Átlátszó egyébként azóta feltárta, hogy a pécsi önkormányzat egy vizsgálat során komoly problémákat talált a POSZF működésében, az Aktorral kötött szerződéseik teljesítésigazolásai ellenőrizhetetlenek, az Aktor 2017-ben jogtalanul fogadott be taó-támogatást, és a POSZF gazdálkodása sem átlátható.

Rovatok