Index Vakbarát Hírportál

74 millió forinttal megvágta a debreceni önkormányzat a MODEM költségvetését

2020. február 13., csütörtök 20:40 | aznap frissítve

A debreceni önkormányzat csütörtöki közgyűlésén elfogadták a város 2020-as költségvetését. Ezzel hivatalossá vált, amit hetek óta beszéltek Debrecenben, hogy 74 millió forinttal megvágják az ország egyik legfontosabb kortárs kulturális intézményének, a MODEM-nek a költségvetését. 

A döntés miatt biztos, hogy bezár a MODEM-hez tartozó Sesztina Galéria, és más funkciót kap a b24 Galéria tere, valamint felmondták Szoboszlai Lilla és Vincze Ottó szerződését, akik a két hely művészeti vezetői voltak. 

A 444-nek nyilatkozott Vincze Ottó, a Sesztina Galéria vezetője, aki szerint most egy kétéves munka értéke fog elveszni, ezen kívül három fiatal fotóművész kiállításának is helyet keres, akiknek 2020-ban a galériában lett volna kiállítása. 

Korábban felmerült, hogy szám szerint 16 embert elküldenek, azonban ezt egyelőre a MODEM vezetősége nem erősítette meg. Holnapra ígértek választ az ügyben. 

A Polgármesteri Kabinetiroda válaszolt a 444 kérdéseire, ami szerint az önkormányzat 2020-ban a nagyobb kiállításokat szeretné támogatni a kisebb kiállítóhelyeken a városszerte megvalósuló tárlatok helyett, és ehhez alakította a költségvetést. Többek között külön 50 millió forinttal támogatja az önkormányzat a ’30-as évek párizsi nonfiguratív festészetét bemutató kiállítást, és 16 millió forintot adnak a MODEM belső légtechnikai felújítására. 

Rovatok