Index Vakbarát Hírportál

Már díszletre és jelmezre sem telik a Katonában

2020. március 4., szerda 14:25

A Katona József Színház szerdán a Facebookon jelentette be, hogy igazgatói utasításra már csak olyan jelmezeket és díszleteket használhatnak az új előadásokban, amiket vagy a korábbi darabokhoz gyártottak, vagy pedig a raktárban tárolnak.

A közlemény szerint a színház úgy indult neki a februári és márciusi bemutatóknak, hogy nem tudták, milyen forrásokból gazdálkodhatnak 2020-ban. Máté Gábor igazgató döntése a jelmezekről és a díszletekről szintén a februári és márciusi premiereket (Az átnevelhetetlen, A császár, Poppea megkoronázása) érinti.

A döntés oka az előadóművészeti törvény decemberi megváltoztatása, amely hónapokra bizonytalanná tette a fővárosi önkormányzat által fenntartott színházak, köztük a Katona finanszírozását.

A teljes közleményt itt lehet elolvasni:

A december végén elfogadott, komoly tiltakozást kiváltó kultúrtörvény eredményeként több színház működési alapja is megváltozott, létrejöttek úgynevezett közös – állami és önkormányzati – finanszírozású színházak. A közös működtetést az önkormányzat kérvényezheti, a döntés az övék, hogy ezt a formát választják, vagy lemondanak a színházaik állami támogatásáról, és teljes egészében finanszírozzák a működésüket. A főváros végül hét színház esetében tett javaslatot a közös fenntartásról, de a Katona nincs köztük, a színház tisztán fővárosi finanszírozású intézmény marad, hogy a függetlenségét ne veszélyeztesse kormányzati beavatkozás. Ez azonban azt jelenti, hogy a kieső állami támogatást az önkormányzatnak kellene pótolnia.

A témában írt összes cikkünket itt találja.

Rovatok