Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálatot indít a főváros a Vígszínház helyzete miatt

2020. március 10., kedd 12:52

Vizsgálatot indít a főváros a Vígszínház helyzete miatt, írja közleményében Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes:

A Főpolgármesteri Hivatal a mai napon felkérte a Vígszínház felügyelőbizottságát, hogy folytasson le vizsgálatot a Vígszínház működésével, vezetésével összefüggő tapasztalatokról beszámoló, az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatok és sajtóhírek kapcsán. A Vígszínház igazgatói posztjára kiírt pályázat jelenleg is zajló elbírálásától függetlenül a felügyelőbizottságnak ki kell vizsgálnia, miként biztosítják a Vígszínházban a munkavállalók alapvető jogait, védik emberi méltóságukat és szakmai integritásukat.

Az ügy előzménye, hogy nyílt levélben számolt be több neves, volt vígszínházi társulati tag – az első körben Bata Éva, Harkányi Endre, Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Járó Zsuzsa, Kerekes József, Kovács Patrícia, Lengyel Tamás, Mészáros Máté, Molnár Áron, Péter Kata, Réti Adrienn, Stohl András, Telekes Péter és Tornyi Ildikó – arról, hogy 

a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal. [...] Fontosnak tartjuk a prevenciót, és szolidaritást vállalunk minden jelenleg is ott dolgozó kollégával, aki a hatalommal való visszaélés áldozata.

Az aláírókhoz azóta csatlakozott még Bartha Andrea tervező, Csikós Júlia igazgatói asszisztens, Dolmány Attila színész, Egyed Móni rendezőasszisztens, Gyuriska János színész, Hujber Ferenc színész, Hunyadi Alex hangtechnikus, Varga Vanda videószerkesztő, Várnai Ildikó rendezőasszisztens, Gál Bereniké weblapkezelő, közösségi média szerkesztő és Kovalik Natasa sminkes.

Korábban a 24-hu-nak Fenyvesi Lili volt rendezőasszisztens és Néder Panni volt rendező is nyilvános megaláztatásokról és elviselhetetlen, megfélemlítő légkörről számolt be, melyben Eszenyi minden szabályra és minden kolléga ambícióira, érdekeire és méltóságára fittyet hányva vezeti a színházat. Eszenyi a lapnak erre azt nyilatkozta, hogy az igaztalan támadások összefüggnek az igazgatói pályázattal, a vádakról pedig úgy vélekedett, hogy „egy felfokozott próbafolyamat közben sok minden elhangzik, de mivel profik vagyunk, a helyén kezeljük ezeket a szituációkat, tudjuk, hogy miként kell elválasztani a megszólalásokból a lényegeset a lényegtelentől”.

A Vígszínházban ma hallgatják meg a főigazgatói pályázat jelöltjeit: a Bárka Színházat alapító  Csányi Jánost, Eszenyi Enikőt és Rudolf Pétert.

(Borítókép: Lehotka László / MTI)

Rovatok