Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Charles Wuorinen, Pulitzer-díjas zeneszerző

2020. március 13., péntek 14:21

A több mint 270 művet alkotó zeneszerző szerdán halt meg New York egyik kórházában 81 éves korában, írja az MTI. 

A kórházba azért került be, mert korábban elesett. Sérülései után végül komplikációk léptek fel, emiatt halt meg. Wuorinen komponálta például a Brokeback Mountain zenéjét vagy a The Sea of Stories című operát, megvetette a 12 fokú hangsoron kívülre nyúló zenéket, illetve úgy gondolta, hogy

olyan korban élünk, amikor zeneileg képzetlenek véleménye lehet meghatározó. Egy nagyszerű mű, mint egy Beethoven-szimfónia, olyan lett, mint egy fogkrémfolt. A zenekar unott. A közönség közömbös. Végigülik. Megtapsolják. Elmennek.

32 éves korában megkapta a Pulitzer-díjat, később, 2018-ban azonban, amikor Kendrick Lamart is díjazták, ezt megvetően úgy kommentálta, hogy a modern korban a "társadalmi kultúra iránti érdeklődés teljesen eltűnt". 

A zeneszerző egyébként 16 évesen nyerte el a New York-i Filharmonikusok fiatal zeneszerzőinek díját, később zenével foglalkozott az egyetemen is. Több mint 270 műve közül az utolsót, a Második Ütőhangszeres Szimfóniát tavaly szeptemberben adták elő Miamiban. Az elsőt 1976-ban szerezte:

Rovatok