Index Vakbarát Hírportál

Demeter Szilárd és a Magyarságkutató Intézet igazgatója is beültek az NKA bizottságába

2020. április 17., péntek 20:07 | aznap frissítve

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, az Országos Széchényi Könyvtárért felelős miniszteri biztos, kultúrstratégiai kormánybizalmi ember, akinek korábbi tervei között szerepelt az NKA megszüntetése is, valamint Dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Kásler Miklós miniszter által létrehozott, a magyar őstörténetet nem feltétlenül a finnugor rokonság felől vizsgáló Magyarságkutató Intézet tudományos végzettség nélküli főigazgatója is a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bizottságának tagja lett, miután a korábbi tagok megbízatása március 31-én lejárt, derül ki az NKA honlapjáról.

Az új tagok között van még a Magyar Művészeti Akadémia második embere, a főtitkár Kucsera Tamás Gergely, valamint Révész Mária miniszteri tanácsadó, a Fidesz egykori pécsi elnöke is. A bizottság tagjainak névsora így a következő:

A szakmai szervezetek által jelölt személyek:

A Magyar Művészeti Akadémia által jelölt személyek:

Miniszteri hatáskörben kinevezett személyek:

A kinevezések 2024. március 31-éig szólnak, kivéve a már 2017-ben négy évre kinevezett Gózon Ákost.

Az NKA egyúttal azt is közölte, elkezdik nyilvánosságra hozni az új pályázatokat.

A mai napon és a közeljövőben megjelenő pályázatokat kormányzati egyeztetés kellett megelőzze, hogy azok minden elemükben megfeleljenek a 2020. évi szabályozásnak, a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli kormányzati intézkedéseknek. Az NKA kollégiumai a kialakult járványhelyzetre való tekintettel átalakították tervezett pályázati struktúrájukat és közösségi, személyes jelenlétet igénylő célokat – a járványhelyzet elhárultáig – nem tűznek ki

– írják. Hozzáteszik: „Megteremtődött annak a lehetősége is, hogy NKA Bizottsága és kollégiumai a jelen helyzetben online szavazhassanak, felgyorsítva így a döntési folyamatokat.”

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok