Index Vakbarát Hírportál

Istennek nehéz – megjelent az Index első novelláskötete

2020. április 17., péntek 05:05

Megjelent, és ide kattintva már meg is vásárolható online az Index első novelláskötete. Az Istennek nehéz a címadó Grecsó Krisztián-írással együtt összesen tizenhét szerző 26 novelláját tartalmazza.

A könyv alapvetően válogatáskötet, a lapunkban tavaly májusban indult tárcasorozat írásaiból gyűjtöttük ide a szívünkhöz leginkább közelállókat – de került bele öt olyan tárcanovella is, amelyeket először itt és most olvashatnak.

Szerzőink között szerepelnek a kortárs magyar prózairodalom olyan meghatározó szereplői, mint Benedek Szabolcs, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Háy János, Kiss Tibor Noé, Lackfi János vagy Szív Ernő (Darvasi László).

Az Index tárcarovatának elindítása egy kísérlet volt arra, hogy újraélesszük a magyar sajtóban jelentős hagyományokkal bíró, de a közéleti lapokból mostanra jórészt kikopott tárcanovella műfaját. Szeretnénk a kortárs szépirodalmat közelebb vinni az olvasókhoz, hogy az ne csak alacsony példányszámú irodalmi folyóiratokban tudjon megjelenni, hanem ismét hozzáférhető legyen mindenki számára, aki napi sajtót olvas – ahogyan a 20. század első felében ez még természetes volt.

A kötetet, ahogyan az online megjelent prózákat is, munkatársunk, Fillér Máté grafikái illusztrálják. A könyv szerkesztői szintén munkatársaink, Zsuppán András, az Index Kultúra rovatának vezetője és Haász János főszerkesztő-helyettes (aki prózaíróként a szerzők között is szerepel).

A 2599 forintba kerülő novelláskötet kizárólag az Index webshopjában érhető el, ahol az Index szerzőinek további könyvei is megvásárolhatók. A könyv megjelenésének apropójából április 18-án, szombaton novellanapot rendezünk az Indexen: a 2012-es, nagy sikerű Örkény100-naphoz hasonlóan mininovellák jelennek meg egyes aktuális hírekhez kapcsolódóan. Ezeket a tervek szerint a kötet vállalkozó kedvű szerzői – Benedek Szabolcs, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Krusovszky Dénes, Lackfi János, Man-Várhegyi Réka és Méhes Károly –, valamint szerkesztőségünk egyes tagjai írják majd.

Rovatok