Index Vakbarát Hírportál

Walt Disney örököse nem boldog a cég pénzügyi húzásai miatt

2020. április 22., szerda 08:32

100 ezer dolgozójának csökkentette a fizetését a Disney, és a munkaerő felét fizetés nélküli szabadságra küldték, erről írt nemrég a Financial Times. Lemondott a 2,5-3 millió dolláros fizetéséről Bob Iger ügyvezető elnök és Bob Chapek ügyvezető igazgató is, azonban a felső vezetésnek nem lesznek forintos problémái, hiszen a Disneynél nem a havi fizetés, hanem a különböző bónusz osztalékok jelentik az igazán komoly pénzeket, azokat pedig nem vonták meg a vezetéstől. Emiatt akadt ki Twitteren Abigail Disney, Walt Disney ükunokahuga, a Disney-birodalom örököse.

Disney hosszas fejtegetésbe kezdett Twitteren, hogy szerinte miért vállalhatatlan, ahogyan a Disney a válságot kezeli:

  1. Csak az osztalékokból (ez másfél milliárd dollár szerinte) ki lehetne fizetni a dolgozók három havi fizetését.
  2. Kifogásolja, hogy a kalandpark dolgozói évek óta harcoltak a 15 dolláros óradíjért, most pedig fizetés nélküli szabadságra küldték őket.
  3. Felszólította Igert és Chapeket, hogy mondjanak le az éves fizetésükről, hiszen előbbi 173-szor annyit keres, mint egy átlagos Disney-alkalmazott.
  4. Szólt amiatt is, hogy Iger 2018-ban 65,8 millió, 2019-ben 47 millió dolláros fizetést vehetett fel, a 2020-as évért pedig 900-szor annyit fog kapni, mint egy átlagos Disney-dolgozó, aki évi 52 ezer dollárt keres meg.
  5. Szerinte Chapek a teljes fizetése 300-szorosát kapja meg osztalékokból.

Abigail Disney azért szólalt fel, mert szerinte megengedhetetlen, hogy miközben a Disney vezetői gálánsan lemondanak a fizetésükről, hogy ezzel is szimpátiát keltsenek a saját dolgozóik felé, valójában a rendes fizetésük többszörösét is megkapják osztalékokból, és ezt valahogy nem kommunikálták a cég részéről. (Vulture)

Rovatok