Index Vakbarát Hírportál

Érzékenyítő programokat indít a rasszizmussal vádolt múzeum

2020. május 6., szerda 16:37

A tavaly rasszizmussal vádolt Bostoni Szépművészeti Múzeum (MFA Boston) az állammal megállapodva félmillió dolláros – azaz több mint 160 millió forintos – alapot hoz létre a sokszínűség támogatására, az előítéletek felszámolására pedig érzékenyítő programokat tart munkatársainak, írja az MTI.

A múzeum tavaly keveredett rasszizmus gyanújába, miután kiderült, hogy egy fekete diákokból álló középiskolás csoportot az intézményben tett látogatáskor inzultus ért a múzeum egyes látogatói és egy munkatársa részéről is.

Az osztálykiránduláson járó gyerekeket állítólag arra figyelmeztették: "se ételt, se italt, se dinnyét" nem fogyaszthatnak az épületben.

A dinnyézést nem volt nehéz súlyos sértésként értelmezni, ugyanis a felszabadított rabszolgák közül sokan foglalkoztak görögdinnye-termesztéssel, a dinnye emlegetése pedig már az 1900-as évektől a feketékkel kapcsolatos rasszista sztereotípiák közé tartozott.

A múzeum igazgatója, Michael Teitelbaum már nyilvánosan bocsánatot kért a történtek miatt, kitiltott két látogatót, valamint belső vizsgálatot is indított az ügy miatt. Az említett intézkedések mellett létrehoztak egy új pozíciót is, a befogadásért felelős igazgatóét, hogy sokszínűbbé tegye a múzeum szervezetét.

Rovatok