Index Vakbarát Hírportál

Fizetnie kell az exhumálásért a kártyajósnak, aki miatt kihantolták Salvador Dalí holttestét

2020. május 20., szerda 11:05

Egy kártyajós, Maria Pilar Abel Martínez éveken át állította, hogy ő Salvador Dalí lánya, és a festőnek egy szobalánnyal folytatott 1955-ös titkos viszonyából született. A nő 2015-ben apasági pert indított, és a bíróság 2017-ben úgy döntött, hogy a DNS-vizsgálat miatt exhumálni kell Salvador Dalí holttestét.

A művész örökségét kezelő Fundación Gala-Salvador Dalí azonban tiltakozott a kihantolást elrendelő bírói döntéssel szemben, mert szerintük az Abel testvérek DNS-ének vizsgálatából is kiderülhet, hogy ugyanattól az apától származnak-e, vagy sem. Nem jártak sikerrel, 2017 júliusában felnyitották a művész kriptáját, hogy DNS-mintát szerezzenek Dalítól. Amellett, hogy kiderült, a festő legendás bajsza tartja a formáját, az is bebizonyosodott, hogy nem ő Pilar Abel apja. Ezt persze a nő nem akarta elfogadni, és fellebbezett.

Hétfőn újabb bírósági döntés született, és ennek értelmében az asszonynak állnia kell a per, valamint az exhumálás költségeit, ugyanis semmivel sem tudja bizonyítani igazát. A Gala-Salvador Dalí Alapítvány pedig természetesen nagyon boldog, hogy végre sikerült lezárni az ügyet, írja a Guardian. Bár azért lehet, hogy egy kicsit elhamarkodott az öröm a részükről, ugyanis Abelnek ismét van lehetősége fellebbezni a döntés ellen.

Rovatok