Index Vakbarát Hírportál

A fővárosi kulturális dolgozók nem vesztik el a közalkalmazotti jogaikat

2020. május 22., péntek 19:08

Nagy felháborodást keltett a kulturális szférában, hogy a kormány áprilisban, a járvány kellős közepén úgy döntött, a kulturális szférában dolgozók egyik napról a másikra elveszítik közalkalmazotti státuszukat. A Semjén Zsolt által jegyzett törvényjavaslat szerint a kulturális intézmények mintegy 20 ezer munkavállalójára (a levéltárak, múzeumok, művelődési házak, könyvtárak, dolgozóira, egyes színházak, zenekarok tagjaira) november 1-jétől többé nem a különféle kedvezményeket biztosító közalkalmazotti törvény (kjt.) vonatkozik, hanem a versenyszférában is használt munka törvénykönyve. Ezt élesen kritizálták a szakszervezetek, mivel attól tartottak, hogy a lépés célja valójában az esetleges tömeges kirúgások megkönnyítése.

Ez annyira vérlázító, hogy arra nem lehet szavakat találni

– fogalmazott Papp Katalin, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének megbízott elnöke.

A törvényt ettől még május 19-én elfogadta az Országgyűlés, de úgy látszik, a fővárosi kulturális intézményekben dogozó munkavállalók jobban járnak, és megőrizhetik az eddigi jogosítványaikat.

Annak ellenére, hogy a közalkalmazotti törvény friss módosítása megfosztotta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozóit közalkalmazotti státuszuktól, a fővárosi intézményekben ezeken a területeken dolgozó 879 munkavállaló számára továbbra is biztosítottak lesznek a közalkalmazottival azonos jogok

– írta Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester.

A fővárosi önkormányzat erről megállapodást kötött az intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével. A közalkalmazotti státust természetesen nem tudja az állam ellenére biztosítani a városvezetés, de a munkavállalókkal új kollektív szerződést kötnek, és a kulturális szférában dolgozók számára létrehozzák a budapesti életpálya modellt.

Rovatok