Index Vakbarát Hírportál

A fővárosi önkormányzat a Magyar Művészeti Akadémiától várja a művészek megsegítését

2020. május 23., szombat 16:04

Közleményt adott ki a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet, amelyben közölte: mivel Európában mindenütt a Művészeti Akadémiához hasonló köztestületek támogatják a művészeket a járvány alatt, az MMA-hoz fordult ez ügyben.

A közleményben azt írja: mivel hónapok óta nincs munkájuk, „a művészeknek azonnali segítség kell, mert jelenleg kilátás sincs arra, hogy mikor állhatnak újra munkába. Európában ezt a segítséget és anyagi támogatást mindenütt az olyan köztestületek végzik, mint amilyen nálunk a Fidesz által felállított Magyar Művészeti Akadémia. 

Ehhez képest a tízmilliárdból működő fideszes MMA úgy tesz, mintha nem is lenne járvány, nem is lenne válság, és tudomást sem vesz arról, hogy hány művész került veszélybe.

Gy. Németh ezért levélben fordult az MMA vezetéséhez, mondván, „eltelt két hónap, és a magyar művészek, zenészek, táncosok, színészek egyetlen forint segítséget nem kaptak egy tízmilliárd forint közpénzből működő, elvileg a művészetet szolgáló közintézménytől.” Gy. Németh szerint ez felveti azt a kérdést, mit csinál most a szervezet, „és ha nem segít, akkor mi szükség van rá”.

Rovatok