Index Vakbarát Hírportál

Grecsó Krisztián: Nem a tanfolyam miatt nehéz az örökbefogadás

2020. június 3., szerda 14:26

Öt ismert magyar alkotó, Tóth Krisztina, Grecsó Krisztián, Röhrig Géza, Tompa Andrea és Kollár-Klemencz László közös videóban szólalt fel a kormány tervezett, örökbefogadással kapcsolatos törvénymódosításának egyik pontja ellen, amely a jövőben eltörölné az örökbefogadó párok által elvégzendő felkészítő tanfolyam kötelezőségét.

A nemrég benyújtott törvényjavaslat célja Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint az lenne, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá tegyék az örökbefogadás folyamatát, ám a szakemberek és az érintettek jelentős része egyetért abban, hogy a felkészítő tanfolyamnak továbbra is kötelezőnek kellene maradnia.

Grecsó Krisztián író, az Index tárcaszerzője a nagy vitát kiváltó törvényjavaslattal kapcsolatban úgy fogalmaz:

Amennyiben ez a tanfolyam nem kötelező, nem fogja elvégezni senki. (...) Azoknak, akik most ezzel a gesztussal úgy vélik, hogy megkönnyítik az örökbefogadás folyamatát, meg kellene ismerniük ezt a folyamatot, és talán tájékozódniuk kellene arról, hogy miért nehéz. Mert nem a tanfolyam miatt nehéz. Nem a tanfolyam miatt kell éveket várni. Nem a tanfolyam miatt van úgy, ahogy.

Az író a felvételen azt is hozzáteszi: ezt a rendszert valóban meg lehetne reformálni, rengeteg mindent lehetne a gyermekek védelmében tenni, de a tanfolyam megszüntetése szerinte csak a gyermekek kárára történhet.

"Egy ilyen fontos döntés előtt a szakma kiválóságai által vezetett, 40 órás tanfolyam egy karéj kenyér. Hihetetlen fontos, hogy erről őszintén lehessen beszélgetni" – jelenti ki a videón Röhrig Géza, a Saul fia színésze, aki szerint megengedhetetlen, hogy ezek a tanfolyamok opcionálisak legyenek.

Kollár-Klemencz László, a Kistehén frontembere úgy látja: nem csupán az örökbefogadó szülőknek lenne szükségük ilyen tanfolyamokra, hanem mindenkinek aki gyermeket szeretne vállalni. "Ezt az egészet nem tanítja senki. Az ember mintákat hoz otthonról, valamilyen mintákat, amiket a szüleitől átvesz, és amik egyáltalán nem biztos, hogy minden esetben jó minták."

"Nagyon sok mindenre felhívták a figyelmünket, ami még felkészítés mellett is mellbe vágott bennünket, és valójában nem tudom, hogy mihez kezdtünk volna, ha nem kapunk ehhez előzetes segítséget" – mondja Tóth Krisztina költő és író.

Tompa Andrea író és színikritikus a videón úgy fogalmaz: amikor az örökbefogadói tanfolyamnak vége lett – de talán már menet közben is – , úgy érezte, hogy ezt minden szülőnek ki kellene járnia, nem csak azoknak, akik gyereket vagy gyerekeket szeretnének örökbe fogadni. 

A teljes, hatperces videót itt lehet megnézni:

A videót a szabadaHang készítette, amely Maradjon kötelező az örökbefogadók felkészítő tanfolyama címmel petíciót indított a törvénymódosítás ellen. "A tapasztalat az, hogy a szülőknek hasznos információt és maradandó élményt ad a tanfolyam.

A végeztével a többség úgy látja, hogy hasonló tanfolyamot minden gyermeket vállaló egyénnek és házaspárnak el kellene végeznie.

Ha választhatóvá teszik, fennáll a veszélye annak, hogy épp azok nem fognak részt venni rajta, akik a leginkább tájékozatlanok, akiknek a legnagyobb szüksége volna a csak egy csoportos helyzetben nyerhető szemléletváltozásra" – írják ebben.

A témával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Rovatok