Index Vakbarát Hírportál

Járványokról és kenyérsütésről szóló könyveket vásároltunk, de a könyvpiac helyzete tragikus

2020. június 4., csütörtök 08:46

Összességében tragikusan érintette a könyvpiacot az, hogy a járvány miatt hónapokra bezárt minden könyvesbolt, és elmaradt a két legfontosabb könyves esemény, a Könyvfesztivál és az Ünnepi Könyvhét. Legnagyobb mértékben ugyanazok a könyvek fogytak, amik máskor is, de bizonyos témákban – például a járványokról vagy a kenyérsütésről szóló könyvek esetében – növekedés volt tapasztalható – derül ki a Népszava a témában készített körképéből.

A cikkben megszólaló kiadóvezetők elmondták, nemcsak a boltokat kellett zárva tartaniuk, de a járvány miatt több megjelenésüket el kellett halasztaniuk.

Az eladások drasztikusan visszaestek,

az online rendelések közel sem tudták fedezni a megszokott mennyiséget. A Líra Csoport esetében az online forgalom kezdetben harmadát, a boltzár végére a felét biztosította a tavaly ilyenkorinak, mondta Nyáry Krisztián kiadóvezető. Az Írók Boltja esetében szintén megugrott az online megrendelések száma, de ez a szokásos bolti forgalomnak csak a tíz százalékát tette ki, mondta Szakács János boltvezető. A Libri-Bookline Zrt. forgalma március közepéig meghaladta a tavalyit, áprilisban azonban a felére csökkent.

Elmondták azt is: bár a tavasz a szezonjuk,

idén nem fogytak az útikönyvek.

Hatalmas változásról nem számoltak be az eladási listákon, de bizonyos résztémákban nőtt a vásárlási kedv: Nyáry Krisztián elmondása alapján kiemelkedően fogyott Bíró Szabolcs Lázár evangéliuma című könyve, ami egy középkori zombi járvány történetét meséli el.

A Libri-Bookline-nál növekedést tapasztaltak a szakácskönyveknél, főleg a kenyérsütéssel kapcsolatos könyvek eladásában, az egyik ilyen könyv az áprilisi sikerlistára is felkerült, három-négyszer annyi fogyott, mint normál időszakban. Hasonló tendenciát érzékeltek az önsegítő, pszichológiai könyvek terén. 

Camus Pestiséből pedig tízszer annyi fogyott áprilisban, mint februárban. 

A járványhoz kapcsolódó legjobb olvasmányokról egyébként az Index is írt. Klasszikusokat – köztük A pestist – ebben a cikkben ajánlottunk:

Szórakoztató járványirodalmat pedig ebben a cikkben:

Rovatok