Index Vakbarát Hírportál

JK Rowling a születési nemről beszélt, kiborultak tőle

2020. június 7., vasárnap 11:32

JK Rowling, a Harry Potter-sorozat írója most hétvégén egy olyan cikkre reagált Twitteren, amiben szerepelt az "emberek, akik menstruálnak"-kifejezés, Rowling pedig értetlenségét fejezte ki, hogy vajon kikre vonatkozhat ez a szóösszetétel.

 Az író viccelődött is azon, hogy miért nem nevezik ezeket az embereket egyszerűen nőknek ("Biztos van ezekre az emberekre is egy név. Valaki segítsen már. Wumben? Wimpund? Woomud?"), de a reakciók nem voltak igazán pozitívak. Annyira nem, hogy szombat este éjfél körül Rowling posztolt még egyet, amiben kifejti, hogy ha a születési nem nem valódi, akkor nincsen azonos neműek közti vonzalom sem. Szerinte ezzel a "nők által megélt valóságot törlik ki". Rowling azt is írta, hogy ismer és kedvel transz embereket, de ha eltöröljük a születési nem koncepcióját, akkor azzal elvesszük a képességet, hogy értelmesen beszéljük meg az életüket.

Nem gyűlölet az, ha kimondjuk az igazságot

– fejezte be a második bejegyzését Rowling, aki még további posztokat írt a transzokhoz való viszonyáról, és többek között arról, hogy ő is vonulna az utcán, ha valakit a transzsága miatt diszkriminálnának, de ettől még az ő életét azt határozta meg, hogy nőnek született.

Habár Rowling posztolt arról is, hogy egy leszbikus ismerőse felhívta, és igazat adott neki, reagált a posztjaira a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek érdekeit védő GLAAD nevű szervezet is. A GLAAD arra kérte a követőit, hogy ha valakit teljesen jogosan feldühítenek Rowling megnyilvánulásai, az inkább irányítsa át a figyelmét és támogatását olyan jótékony szervezetek fel, amik a fekete transz egyenjogúságért vagy nagy-britanniai Pride-ért dolgoznak.

A GLAAD szerint

2020-ban nincsen arra mentség, hogy valaki a transzokat támadja.

A szervezet hozzátette, hogy Rowling már nem először nyilvánul meg egy olyan ideológia mentén, ami szándékosan torzítja a nemi identitással és a transzokkal kapcsolatos tényeket.

Az író hasonló helyzetbe keveredett 2019-ben is, amikor a védelmébe vette Twitteren Maya Forstater kutatót, akit transzfóbnak tartott kommentjei miatt távolították el az állásából. Rowling akkor azt írta, hogy az ember öltözhet bárhogy, hívhatja magát bárhogy, lefeküdhet azzal, akivel közös beleegyezés szerint akar, leélheti az életét nyugalomban és biztonságban, de attól még nem szabad kirúgni embereket, amiért kijelentik, hogy a születési nem létezik. Korábban az író egy transzellenesnek tartott felhasználó bejegyzését is lájkolta.

(The Hollywood Reporter)

Rovatok