Index Vakbarát Hírportál

Több belföldi és határon túli szervezet is felszólalt a Színmű kivéreztetése ellen

2020. június 15., hétfő 11:59

Többen is nyilatkozatban tiltakoztak a Színházi- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tervezett átalakítása ellen a színházi kritikusoktól kezdve az intézmény volt diákjain át a határon túli egyetemi oktatókig. 

Az SZFE június elején adott ki közleményt, miután a parlament megvitatta az intézmény működési modelljének átalakításáról szóló törvényjavaslatot. A kormány szándéka szerint az SZFE alapítványi egyetemként működne tovább, de az átalakításról, annak szeptemberi határidejéről az egyetem a sajtóból értesült. Az SZFE szerint az új modellben sem az egyetemi autonómia, sem a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg. Dr. Bódis József államtitkár korábban a Hír TV-ben azt mondta, a javaslatra azért is van szükség, mert az egyetemnek vannak a „vezetéssel, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai”.

Ezzel arra utalt, hogy az egyetemnek tavaly óta nincs rektora, ekkor járt ugyanis le az előző rektor, M. Tóth Géza megbízatása. A rektorhelyettes, Upor László ezután megpályázta a rektori pozíciót, az egyetem szenátusa is őt támogatta Bagossy László rendezővel szemben. Az egyetemek azonban nem dönthetnek saját vezetőjükről, a döntést a szakminiszter ajánlására a köztársasági elnök hozza meg a szenátus véleményét figyelembe véve. Bódis mondata után az SZFE nyilatkozatában erre azt írta:

Megítélésünk szerint az SZFE elvégezte a vezetőváltással kapcsolatos feladatát. A szenátus 2019. november 29-én nyílt pályázat után, jogszerűen rektorjelöltnek állította Upor László egyetemi tanárt, akit a mai napig nem neveztek ki. Ennek ellenére, az egyetemi közösség bizalmát élvező vezetés irányításával, az oktatás, a vizsgáztatás és a felvételik továbbra is zavartalanul folynak.

Az új törvényjavaslat ellen a Színmű volt diákjai is kiálltak, Ónodi Esztertől Mácsai Pálig sokan védelmükbe vették az egyetemet. Az ügyhöz kapcsolódóan most közleményt adott ki

Színházi Kritikusok Céhe szerint az SZFE „a magyar művészeti felsőoktatás meghatározó, kiemelkedő színvonalon működő intézménye, nemzeti közkincs”, melynek átalakítása „alkotmányos alapértékeket veszélyeztet”.

Ez a szabályozás, a miniszternek biztosított túlhatalom veszélyezteti az egyetemi autonómiát, a művészeti alkotás és a tanítás szabadságát. (...) Az átalakítást hatástanulmányok nélkül, erőltetett ütemben kívánják végrehajtani. Ezzel az indokolatlan gyorsasággal veszélyeztetik az egyetem (a járványhelyzet miatt amúgy is elnehezült) napi működését.

A Magyar Színházi Társaság közleményében azt írja, „messzemenőkig kiállnak az egyetemi autonómia és a művészi szabadság mellett”, szerintük az átalakítás csak akkor támogatható, ha az transzparensen, az intézményvezetők bevonásával történik. A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete szolidaritást vállal az egyetemmel, mert szerintük „egy művészeti oktatási intézmény mindig független és szabad kell maradjon”. 

A Színház folyóirat posztolta a Facebookonhatáron túli egyetemi oktatók nyilatkozatát, melyben a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanárai álltak ki az SZFE mellett.

Támogatjuk az oktatók és a hallgatók törekvéseit, hogy a modellváltás során partnerként kezeljék egyetemüket, érdemi kommunikációt folytassanak velük és képviselhessék egyetemük polgárainak akaratát.

A hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként a Budapesti Corvinus Egyetem alakult át alapítványi fenntartásúvá tavaly nyáron.

A modellváltás folyamatát a kormány hat másik felsőoktatási intézményben is elindította, augusztus 1-jétől az Állatorvostudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Soproni Egyetem válik alapítványi fenntartásúvá, a tervek szerint hozzájuk csatlakozik hetedikként a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az átalakulással az intézmények tulajdonba kapják azokat a vagyonelemeket, amelyekben működnek, az oktatók közalkalmazotti státusból munkaviszonyba kerülnek át.

A Corvinuson az alapítványi formára való átállással együtt az államilag finanszírozott ösztöndíjas képzés is megszűnik, de a kormány azt ígéri, hogy a másik hét egyetemen ez megmarad.

(Borítókép: Az Uránia #freeSZFE felirattal állt ki az egyetem mellett. Fotó: Olvasónk, Misi)

Rovatok