Index Vakbarát Hírportál

Most először kaptak Michelin-csillagot szlovén éttermek

2020. június 16., kedd 15:42 | aznap frissítve

Most először kaptak Michelin-csillagos besorolást szlovén éttermek, írja az MTI. Összesen öt darab étterem kapta meg az egycsillagos besorolást, egy étterem, a kobaridi Hiša Franko pedig rögtön kétcsillagos értékelést kapott.

Azért is nagy szó, hogy Szlovéniában egyszerre hat étterem kapott ilyen magas szintű besorolást, mert a Michelin Guide most először tesztelte az itteni éttermeket.

A kétcsillagos Hiša Franko persze nem teljesen ismeretlen a gasztronómia világában, az étterem főséfjét, Ana Rošt 2017-ben a világ legjobb női konyhafőnökének választották. A másik öt étterem a Radovljica melleti Vila Podvin, a Maribor melletti Hiša Denk, a ljubljanai Atelje, a vipavai Pri Lojzetu és a Nova Gorica-i Dam. 

Vagyis Szlovéniában nemcsak a fővárosban vannak Michelin-csillagos éttermek, mint magyarországon, hanem a többségük kisebb vidéki helyeken található.

Egyébként éppen Ana Roš volt az, aki miatt a Michelin úgy döntött, hogy ideje feltérképezniük részletesebben is a szlovén gasztronómiát.  

A Hiša Franko étteremben egyébként az Index is járt 2017-ben, és sikerült beszélgetnünk is a világ akkori legjobb konyhafőnöknőjével. Cikkünk a témában itt olvasható

Bib Gourmand ajánlást 9 étterem kapott, Michelin-tányért pedig 37 hely. A Michelin szlovéniai útikalauzának megjelenése annak a jele, hogy a közép-európai térség gasztronómiai szempontból egyre inkább felértékelődik.

"Az ország különböző részéibe tett utazásaik során a tesztelőinket elbűvölte az ígéretes és autentikus kulináris szcéna, amely még a legnagyobb elvárásokkal rendelkező ínyenceknek is kivételes örömöket kínál. A sokféle kulturális hatás és a változatos földrajzi adottságok, a séfek tehetsége és kreativitása, a helyi termékek kivételesen magas minősége és a fenntarthatóságra fordított figyelem is hozzájárul ahhoz, hogy Szlovéniában olyan éttermek legyenek, amelyeket igazán érdemes felfedezni" – nyilatkozta a Michelin Guide nemzetközi igazgatója, Gwendal Poullenec a kalauzról. 

Rovatok