Index Vakbarát Hírportál

Újabb amatőr restaurátor pusztított Spanyolországban

2020. június 23., kedd 12:27

Újabb amatőr restaurátor tett tönkre egy festményt Spanyolországban, írja a The Guardian. Ezúttal a barokk művész, Bartolomé Esteban Murillo Szeplőtelen fogantatás című, Szűz Máriát ábrázoló festményének egyik másolata esett egy kontár áldozatául. Az 1660-as években készült, jelenleg a madridi Pradóban őrzött Murillo festményből egyébként mintegy harminc változatot festett a művész. 

A másolat egy valenciai magángyűjtő tulajdonában van, ő kért fel egy amúgy bútorok és nem festmények restaurálásával foglalkozó szakembert, hogy tisztítsa meg a képet. Ahogy a fotókon látszik, ez nem igazán sikerült, a festmény felismerhetetlen lett az úgynevezett restaurálás eredményeképpen. A bútorrestaurátor két kísérletet is tett a helyreállításra, de az eredmény csak egyre rosszabb lett. Egyébként ezerkétszáz eurót kért a munkáért a megbízójától.

Az eset erősen emlékeztet a 2012-ben majomszerűvé "restaurált" spanyol Jézus-freskóval történtekre. Akkor egy másik önjelölt restaurátor, Cecilia Giménez egy spanyol falu templomában magánszorgalomból felismerhetetlenre restaurálta Elías García Martínez Ecce Homo című művét. A történet bejárta a világsajtót, hatalmas reklámot csinált a városkának, a "bundás Jézus" vagy "Moncsicsi Jézus" gúnynevekkel illetett festményt pedig azóta is rengeteg turista szeretné élőben megnézni. 

A valódi spanyol restaurátorok már nem tartják ennyire szórakoztatónak ezeket az eseteket, ezért szeretnék elérni, hogy amatőrök ne kezdhessenek akár több évszázados műtárgyak felújításába. Fernando Carrera, a galíciai kulturális örökség megőrzésével és helyreállításával foglalkozó iskola professzora elmondta, hogy a jelenlegi szabályozás megengedi, hogy akkor is részt vegyen valaki egy restaurálásban, ha nem rendelkezik az ehhez szükséges képességekkel, végzettséggel. 

Szerinte ahogy nem építhet házat senki, aki nem építész, ugyanúgy nem szabadna megfelelő végzettség nélkül régi festményeken dolgozni sem. Éppen ezért olyan szabályozás kellene, ami csak azoknak engedi a restaurálást, akik értenek hozzá.  Marja Borja, a spanyol restaurátorok szakmai egyesületének alelnöke szerint egyébként az ilyen esetek, mint ami most a  Murillo-másolattal történt, sokkal gyakoribbak, mint hinnénk.

(Borítókép: A festmény restaurálás előtti és utáni állapota az Europa Press spanyol hírügynökség által kiadott képek alapján.)

Rovatok