Index Vakbarát Hírportál

Ian McKellen 81 évesen lesz Hamlet

2020. június 28., vasárnap 11:04

McKellen az Egyesült Királyság egyik legünnepeltebb színházi színésze, bár világszerte inkább a hollywoodi blockbusterekben (A Gyűrűk Ura Gandalfja, az X-Men Magnetója) nyújtott alakításairól ismert. Hamlet szerepét szinte pontosan 50 évvel ezelőtt játszotta el a most 81 éves színész. És – ha a járványhelyzet megengedi – most újra címszerepet kap Shakespeare egyik legismertebb drámájában.

A színész honlapján bejelentett produkció valamikor idén fog megvalósulni a Royal Windsor Színházban. Bár a brit nyitási terv értelmében bizonyos kulturális intézmények hamarosan megnyithatják kapuikat a látogatók előtt, de egyes színházak továbbra is zárva maradnak, mivel a színpad, illetve a nézőtér kialakítása nem teszi lehetővé a távolságtartást. Emiatt bizonytalan, hogy mikor lehet a Hamlet bemutatója.

A próbákat holnap kezdik újra, ezzel a Hamlet lesz az első nagy brit színházi produkció, amelynek munkálatai újrakezdődhetnek a járványügyi tiltások után. Az előadás rendezője Sean Mathias lesz. Korábban Hamlet szerepét gyakorlatilag mindig fiatal színészekre osztották, ez lesz az első "életkorvak" (age-blind) interpretáció, vagyis amikor nem törődnek a szereplők Shakespeare által megálmodott korával.

Mindez fizikailag is megterhelő lesz a nyolcvanas éveiben járó McKellen számára, hiszen a teljes szövegű verziót fogják játszani, amely öt felvonásból áll, és az előadás hossza akár négy óra is lehet.

A próbákat elővigyázatosságból a szociális távolságtartás betartásával, védőeszközökkel, illetve folyamatos tesztelés mellett fogják megvalósítani. A címszereplő így nyilatkozott:

Szerencsésnek érzem magam, hogy újra dolgozhatok, köszönhetően Bill Kenwright (producer) inspiráló optimizmusának és Sean Mathias meghívásának, hogy újra megvizsgáljuk a Hamletet, ötven évvel első címszerepem után. Szóval újra találkozni fogunk. Azt nem tudom, mikor, de tudom, hogy hol: a Royal Windsor Színházban.

Rovatok