Index Vakbarát Hírportál

Eladó a palota, ami a 101 kiskutyát ihlette

2020. július 3., péntek 20:59

Eladó az a háromemeletes, rózsaszín londoni lakóház, amely a Száz meg egy kiskutya (ez a regény magyar fordításának címe, de az 1961-es híres Disney-rajzfilm már 101 kiskutyaként futott)  írónőjét, Dodie Smith-t ihlette, amikor klasszikus meseregényén dolgozott. A ház az elegáns Primrose Hill negyedben található az Albert Terrace nevű utcában, nem messze a Dorset Square-től, ahol Smith lakott férjével és dalmata kutyáival. Az írónő egy időben kilenc dalmatát tartott, és az elsőt Pognónak nevezte el – pont, mint a Száz meg egy kiskutya egyik négylábú főhősét. A kutyákkal nagyokat sétált a környéken, a Regent's Parkban és a Primrose Hill nevű dombon, és valószínűleg gyakran elment az Albert Terrace-on álló elegáns ház előtt.

A regényben a Dearly házaspár és kutyáik, Pongó, Kisasszony és a befogadott Perdita nem az Albert Terrace-on, hanem a Regent's Park szélén lévő Outer Circle sétányon laknak egy "szerény, de takaros" viktoriánus házban. 

Ennek ellenére az irodalomtörténészek biztosak benne, hogy Pongóék otthonát az Albert Terrace-on álló ház ihlette, mégpedig azért, a könyv 1956-os első kiadásának illusztrációi között szerepel egy rajz, ami megszólalásig hasonlít a valódi épületre oszlopos bejárati portikuszával, rácsos előkertjével és üvegablakos ajtajával. További rajzok a szalont, a hallt és Roger Dearly dolgozószobáját ábrázolják. Ráadásul a könyv borítója is rózsaszínű. Az illusztrációkat egy testvérpár, Janet és Anne Johnstone rajzolta, akiket Smith kért fel a munkára, és valószínűleg megmutatta nekik az épületet, amely sétái közben megragadta a képzeletét. Néhány évvel később a Disney rajzolója, Bill Peet is a regény illusztrációi nyomán látott munkához.

A házat most a Beauchamp Estates nevű ügynökség árulja 8,95 millió fontért, és ez a csillagászati ár nem kifejezetten a 101 kiskutyának szól, hanem inkább annak, hogy a Regent's Park környéke London egyik legdrágább negyede. A nyolc hálószobás, tetőteraszos épület negyven éve cserélt utoljára gazdát. A ház eredetileg 1847-ben épült egy gazdag bútorgyáros házaspár, Peter és Emma Graham számára, akik többek között Viktória királynőnek készítettek kabinetszekrényeket, íróasztalkákat és más luxustárgyakat. A 20. század elején a pénzügyi mágusnak tartott Harry Newson bankáré volt, valószínűleg ő ihlette Roger Dearly alakját, aki a regényben zseniális közgazdászként szerepel. Dodie Smith alaposan ismerte a környék történelmét, és valószínűleg a ház múltjának is utánanézett, bár ő maga egyébként sokkal szerényebb körülmények között lakott. 

Az épület belülről is korabeli stílusban van berendezve, így a vevő egy az egyben úgy érezheti majd, hogy a 101 kiskutya világába csöppent.

Rovatok