Index Vakbarát Hírportál

Hitler megbízottjának naplói új infókkal szolgálnak a nácik által elkobzott műkincsekről

2020. július 9., csütörtök 14:46

Hitler megbízottja, Hans Posse öt naplóját fejtették meg és digitalizálták a kutatók, akik szerint a naplók új információkkal szolgálnak a nácik által elkobzott műkincsekről – közölte csütörtökön a nürnbergi Német Nemzeti Múzeum.

A náci birodalom vezére Hans Possét bízta meg azzal, hogy állítsa össze a Linzbe tervezett Führermuseum művészeti gyűjteményét és az elkobzott műkincseket ossza szét a Német Birodalom múzeumaiban – írja az MTI.

A nürnbergi Német Nemzeti Múzeum először vizsgálta meg és digitalizálta Posse öt naplóját, melyekben szolgálati útjain tett tapasztalatait dokumentálta. A szakértők szerint ezek új információkkal szolgálnak az elrabolt műalkotásokról, a nácik múzeumpolitikájáról és hozzájárulnak a műkincsek eredetkutatásához.

Posse 1910-től 1942 decemberében bekövetkezett haláláig volt a Drezdai Galéria igazgatója. 1939 nyarán Hitler megbízásából a szomszédos országokban különböző náci raktárakhoz látogatott el, ahol lefoglalt és elrabolt műkincseket őriztek, valamint műkereskedőkkel, ügynökökkel és magángyűjtőkkel találkozott.

Utazási naplói a náci műkincsrablás kulcsdokumentumai – mondta Birgit Schwarz bécsi művészettörténész és Posse-szakértő. Az írásból látható, miként vált Posse, aki Hitler szerint Németország legjobb muzeológusa volt, a hitleri múzeumpolitika központi irányítójává – fejtette ki Schwarz.

Az öt vékony dokumentum az 1980-as évek közepén került a Német Nemzeti Múzeum archívumába. „Ezek nem klasszikus értelemben vett naplók, inkább munkajegyzetek” – mondta Frederike Uhl, a projekt munkatársa. Posse mindig magánál hordta a füzeteket, és jegyzeteket készített a műalkotásokról, áraikról és a kontaktszemélyekről. Írása egyes helyeken olvashatatlan és rejtélyes rövidítéseket tartalmaz.

Az elmúlt három évben Uhl és kollégája, Juliane Hamisch megfejtették a nehezen érthető bejegyzéseket és digitalizálták, így az első három kötet minden egyes oldala kommentárokkal ellátva elolvashatóvá vált az interneten.

„Az volt az alapötlet, hogy a naplók mindenki számára elérhetővé váljanak és érthetővé tegyék, hogy lehetséges a további kutatás” – mondta Hamisch.

A projekt révén új ismeretekkel gazdagodtak az eredetkutatás terén, információkat szereztek Posse kapcsolati hálójáról, az egyes műalkotásokról és arról, hogy mikor, hol voltak.

Rovatok