Index Vakbarát Hírportál

Hetven történelmi épület dőlhet össze sürgős beavatkozás nélkül a bejrúti robbanás miatt

2020. augusztus 13., csütörtök 11:40

A libanoni fővárosban 601 történelmi épület rongálódott meg az augusztus 4-i hatalmas robbanásban, közülük 70 összedőlhet, ha nem állítják helyre őket gyorsan, írja az MTI a libanoni nemzeti hírügynökség alapján.

Már hétfőn is jelentették, hogy a robbanás miatt a libanoni főváros múltjának megmaradt darabjai, a hagyományos építészeti megoldásokat őrző múzeumok és történelmi épületek is súlyos károkat szenvedtek. Abbasz Murtada kulturális és mezőgazdasági miniszter ezután szerdán azt ígérte, mindent meg fognak tenni a Bejrút hagyományos építészetét tükröző épületek helyreállítására és megőrzésére.

A miniszter felszólította az ingatlanfejlesztőket, hogy ne vegyék meg a kulturális örökség részét képező épületeket, és ne emeljenek a helyükön modern épületeket.

A Bejrút bulinegyedének számító Gemmayze és a Mar Mikhael városrészekben lévő, többségében hagyományos épületek jó része részben vagy egészében elpusztult. 

Az AFP hírügynökség egy korábbi jelentése szerint a bejrúti kikötőben történt múlt heti robbanás gyakorlatilag a kegyelemdöfés volt a hagyományos építészeti megoldásokat őrző - a Bejrútra jellemző, három boltíves ablakokkal díszített - történelmi épületek némelyike számára.

Egy 18. századi palotában, amelyet a vagyonos Sursock család építtetett, régiségek vesztek oda a robbanásban. A márvány oszlopsorral díszített nemesi rezidencia ajtajai kiszakadt a helyükről, a több mint 200 éves színes üvegablakok szilánkokra törtek.

A robbanás a szomszédos Sursock Múzeumot, a modern és kortárs művészet lenyűgöző gyűjteményét őrző kulturális központot sem kímélte. A mindössze néhány hónappal ezelőtt még egy egyedülálló Picasso-kiállításnak otthont adó épület udvarán zacskókban állnak a törmelékek, a híres festett üvegablakok helyén lyukak tátonganak.

Rovatok