Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor egykori tanácsadója is tag lett a Színművészeti felügyelőbizottságában

2020. augusztus 26., szerda 16:56

Kinevezték a szeptember 1-jével modellt váltó Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) felügyelőbizottságának tagjait – írja a 444. A portál szerint a bizottságba – ahogyan korábban a tulajdonosi jogokat gyakorló alapítványba sem – nem került be senki az egyetem által javasoltak közül, bekerült viszont Orbán Viktor korábbi tanácsadója is.

A 444 azt írja: az SZFE a felügyelőbizottság tagjai közé jelölte az egyetemi közösség egy elismert tagját, de a kormány figyelmébe ajánlotta például Csóti Józsefet, az Alkotmánybíróság gazdasági főigazgatóját, korábban több színház gazdasági vezetőjét; illetve Havas Ágnest, a Vajna-féle Filmalap vezérigazgatóját. 

Palkovics László Innovációs és Technológiai Minisztériuma azonban figyelmen kívül hagyta ezeket a neveket, a 444 információi szerint a felügyelőbizottság tagjai ugyanis a következők lettek:

Ahogy azt korábban megírtuk, az egyetem feletti minden fontos kérdésben döntési joggal bíró kuratórium elnöke az SZFE leghangosabb kritikusa, Vidnyánszky Attila lett, tagjai pedig Rátóti Zoltán színész-rendező, Lajos Tamás producer és a Mol két felsővezetője, Bacsa György stratégiai ügyvezető igazgató és Világi Oszkár igazgatósági tag, a Slovnaft vezérigazgatója.

Így tehát a kuratórium és a felügyelőbizottság összesen nyolc tagja közé tehát a Nemzeti Színház és a Mol 2-2, az MNB egy embert küld, az SZFE nullát. Nem lesz senki az egyetem felügyeletét átvevő testületekben, aki ismerné az egyetemet – mutat rá a 444.

Az egyetem indokolatlanul sietős modellváltásáról korábban ebben a cikkben írtunk. A legújabb fejlemény a fentiek mellett, hogy Blaskó Péter, Vidnyánszky Attila Nemzeti Színházának színésze egy nyílt levélben azt írta:  Vidnyánszky hibát követett el, mert „konszenzus nélkül nem fogadható el a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújítása”. A korábbi reakciókról itt írtunk.

Rovatok