Index Vakbarát Hírportál

Nagyító alatt Szinyei Majálisa

2020. szeptember 6., vasárnap 12:24

A múzeumokat különösen súlyosan érinti a Covid következményében megcsappant látogatószám, de van alternatíva művészetfogyasztásra.

A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria digitális múzeumának legújabb munkája az egyik legismertebb magyar festményt, Szinyei Merse Pál Majális című alkotását járja körbe oly módon, hogy otthonról is minden részletet megismerhetünk, sőt a műalkotást aprólékosabban megtekinthetjük, mint élőben.

Szinyei Majálisa ma az egyik legismertebb és legkedveltebb műalkotás. A maga korában ez egyáltalán nem volt így: ami ma vonzóvá teszi – színgazdagsága, élettel telítettsége – pont az riasztotta meg első, korabeli nézőit. Egyebek mellett ezt is megtudhatjuk a munkából, miként az is kiderül, hogy Rippl-Rónai mit gondolt kortársáról, s hogy Szinyei mit keres a saját festményén.

A megújult Szépművészeti Múzeum és társintézménye a budavári Magyar Nemzeti Galéria rendszeresen óriási érdeklődést kiváltó, kasszasiker kiállításokkal vonzza a látogatókat – gondoljunk csak a Frida Kahlo tárlatra vagy akár a megújult Munkácsy kiállításra, illetve a Szépművészeti Múzeum Rembrandt vagy épp Leonard da Vinci tárlatra, hogy csak a legutóbbiakról szóljunk – így őket különösen súlyosan érinti a Covid következményében megcsappant látogatószám.

Idén ősszel hatalmas Cezanne tárlattal készültek, azonban ezt is el kellett halasztaniuk, cserébe folyamatosan fejlesztik a Digitális Múzeum projektjüket, amely szó szerint az otthonukba hozza a műtárgyakat, sokszor úgy – jó példa erre Szinyei Majálisa is –, hogy olyan részletgazdagon tekinthetjük meg a képet, ahogy ezt élőben sohasem tehetnénk.

Baán László, a múzeum főigazgatója, elkötelezett abban, hogy Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria minden állandó kiállítását digitálisan is bejárhatóvá tegye és olyan háttértudást biztosítson ezeken a site-okon, amelyek lehetővé teszik, hogy az iskolai oktatásban is segítsék a játékos tanulást.

Kettő már el is készült: megújult Munkácsy tárlatuk és magyar barokk tárlatuk:  ezeket számos iskolában is hasznosítják tanórákon, akárcsak a remekmuvek.mng.hu honlapot, amely 10 magyar műtárgyat jár körbe és ad hozzá oktatási segédanyagokat.

A különböző közintézmények számos módon megemlékeztek a trianoni évfordulóról, a Szépművészeti Múzeum egy olyan digitális múzeumot épített, amely a történelmi Magyarországot nemzeti festészetünk legnagyobb mestereinek munkáin keresztül mutatja be. Ezt a kiállítást több mint kétszázezren felkeresték már - a foteljükben vagy épp az iskolapadban ülve.

A két múzeumba egyébként érdemes élőben is ellátogatni, hiszen a távolságtartás megoldható, és a műtárgyak megtekintésének mágiáját semmi sem pótolhatja. Ha gyerekekkel mennénk a Szépművészetibe megnézni a most futó Dürer és kora kiállítást, ne hagyjuk ki a Liget Nagyjátszóterét sem, ott ugyanis szintén megjelenik Szinyei Merse Pál átdolgozott munkája: az ottani léghajó-mászóka a festmény mása.

Borítókép: Szinyei Merse Pál Majális című alkotásának részlete. Fotó: majalis.mng.hu

Rovatok