Index Vakbarát Hírportál

Az SZFE-től az Országházig tartó élőláncot szerveztek az egyetemfoglaló diákok

2020. szeptember 6., vasárnap 15:00 | aznap frissítve

Most a második élő közvetítésünket látják, az elsőt ide kattintva tudják megnézni a Facebookon.

Vasárnap délutánra szerveztek stafétaláncot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Az akció célja, hogy eljuttassák az Országházba nyílt levelüket, a Magna Charta Universitatumot, amelyben az egyetemfoglaló diákok lefektették azokat az alapelveket, amelyek szerint hajlandók tárgyalni az iskola fenntartójával.

A megmozdulás hat különböző csomópontot érint:

Fel órával a kezdés előtt körülbelül 200-an várakoztak a Vas utcában, de folyamatosan érkeztek a demonstrálók, beleértve a keménymagot is.

Vasárnap a diákok már nyilvánosságra hozták nyílt levelüket, a tüntetés elején pedig a szervezők a követeléseiket olvasták fel, köztük azt, hogy az állam ne szálljon ki az SZFE finanszírozásából, az oktatási intézményre erőltetett, Vidnyánszky Attila vezette alapítványi kuratórium pedig mondjon le. Amíg nem teljesülnek a követeléseik, fenntartják az SZFE épületének a blokádját. Közfórumot is tartanak, amelyre minden tanárt és diákot meghívnak a közös fellépésért a „párbeszédképtelen” hatalom ellen. Upor László távozó rektorhelyettes – akit az SZFE 2019. novemberi javaslata ellenére nem neveztek ki rektornak – jelentette be, hogy elhalasztják a tanévkezdést is, az új beiratkozási határidő szeptember 13.

A két rövid beszédet követően elkezdett alakulni az élőlánc, a résztvevők a szociális távolságtartás jegyében egymástól másfél méter távolságban helyezkednek el, piros-fehér szalag köti össze őket. Ahhoz, hogy a  tüntetés elérje a célját, az élőlánchoz legalább ötezer embernek kell csatlakoznia. Fél négykor a diákok útnak indították Magna Charta Universitatum nevű kiáltványukat is a tömegben. 

A Kossuth téren aztán már több ezer tüntető sorakozott fel az élőlánc részeként. „Szabad ország, szabad egyetem!” – szólt a rigmus a tömegben. Kiderült, hogy a kiáltványukat – amelyet fél négykor indítottak el kézről kézre a Szentkirályi utcából, és öt után tíz perccel a Lánchídnál tartott – a parlamenti oroszlánszoborra fogják kitűzni.

A kiáltvány végül háromnegyed hatkor futott be a Kossuth térre, a tömegben pedig valaki azt is kiszámolta, hogy 27 kilométer per órás sebességgel haladt végig a kezeken.  Ez nyilvánvaló túlzás. Könnyed sétával lehetett követni az útját. Az egészből annyi biztos, hogy 5,7 kilométert tett meg, és este 6 óra 10 perckor tett egy kanyart az országzászlónál. Háromnegyed hét volt már, mire elért Csernai Mihályhoz, az SZFE hallgatói önkormányzatának az elnökéhez, aki elhelyezte az Országház előtti oroszlánszobor talapzatán. Ezzel a demonstráció hivatalosan véget is ért. Felcsendült a Himnusz, és néhányan ugyan elkezdték skandálni, hogy „Nem megyünk haza!”, a tömeg kezdett elszállingózni a Kossuth térről.

Borítókép: Trenka Attila / Index 

Rovatok