Index Vakbarát Hírportál

Szkeccsfilm készül a karanténról

2020. szeptember 7., hétfő 18:09

Az öt történetből álló szkeccsfilm arra az új és kényszerű állapotra reflektál, amelyet az egyedüllét vagy pont a másokkal való összezártság nehezít meg igazán. Az alkotókat az foglalkoztatja, hogy ez az új élethelyzet milyen hatással van az emberi kapcsolatokra, a testre és pszichére. 

A Karantén Zónát a márciusban bevezetett karanténhelyzet mellett az Alkonyzóna amerikai fantasy sorozat és a Black Mirror disztópikus világa inspirálta. A misztikus, gyakran groteszkbe hajló történetek helyszíne öt városi lakás, ahol nincs kert, sem erkély, csak a falak és az általuk behatárolt szűk tér.

Zsótér Indi Dániel író-rendező (Happy meal, A Kofa, az Uzsorás és a Behajtó), Vida Orsolya forgatókönyvíró (Wartburg, A buszsofőr) és Dimeth Balázs Ferenc Aranyszem-díjas operatőr (Harc közben eltűnt, Meghalni Ukrajnáért, Happy Meal) már május óta dolgozik A Karantén Zóna megvalósításán. A stáb létszáma mostanra közel 70 fősre bővült, az első rész forgatását pedig szeptember elején kezdik Pásztor Erzsi főszereplésével, aki egyből igent mondott a felkérésre.

Először nagyon jót nevettem a történeten, az alapszituáció csodálatos, amikor nálam volt egy dramaturg barátnőm és elmeséltem neki, leesett a székről, annyira röhögött.

A többi epizódot – többek között Tankó Erika, Tolnai Klára, Pájer Alma és Lebor Lilly szereplésével októberben és novemberben forgatják, a tervezett premier pedig jövő tavasszal várható.

A film érdekessége, hogy közösségi finanszírozásból tervezik megvalósítani. Kampánya ma startolt a  StageHive-on. Ők eddig főleg előadó-művészeti projektekkel foglalkoztak, de úgy döntöttek, hogy felületet biztosítanak az első magyar karanténfilmnek is. A kampány első fázisában (szeptember 7–28. között) a készítők 600 000 Ft összegyűjtését célozzák meg, amit– megfogalmazásuk szerint – a kompromisszumok nélküli technikai megoldások kivitelezésére és a megfelelő forgatási körülmények megteremtésére fordítanának.

A Karantén Zóna Facebook-oldalán addig naponta új tartalmakkal jelentkeznek.

(Borítókép: 3. Epizód: A kisiskolás lánynak [Lebor Lilly] nemcsak a digitális oktatás nehézségeivel, hanem a kórházi ágykiürítések miatt beköltöző nagypapával [Ujréti László] is meg kell küzdenie anyja figyelméért. Az egyiküknek mennie kell. Fotó: Karantén Zóna)

Rovatok