Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Mária az SZFE-ről: Rokonok, üzletfelek és baráti társaságok irányítják az egyetemet

2020. szeptember 7., hétfő 17:53

A Terror Háza Múzeum igazgatója szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetemet a 70-es évektől kezdve egy internacionalista baráti társaság sajátította ki magának, akik nem nyitottak az új impulzusokra.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet a a 70-es évektől kezdve kisajátította magának egy baráti társaság - rokonok, üzletfelek és ezek ülnek rajta mai napig. 

- mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója a Kossuth Rádióban. Schmidt szerint a mostani helyzet bezártságot és az „új impulzusoknak” való nyitottság kizárását jelenti.

Megdöbbenve vettem tudomást arról, hogy sorra jelentik be olyan színházi rendezők, tanítók a távozásukat, akik akik 76-77 évesek. Nem is tudom, hogy miért vannak még ott.

Schmidt Mária szerint nincs azzal gond, ha egy ilyen korú tanár előadást tart az egyetemen, de hogy ő tanítsa a művészeteket a XXI. században, „alapvető kérdéseket” vet fel. Nem hiszi, hogy egy olyan egyetemre lenne szükség, amely a 70-es években „kapott utoljára fényt”.

Csak kizárólagosságokban tudnak gondolkodni, és ez a fajta hozzáállás a 70-es években években megtanult internacionalista felfogásnak felel meg.

Rovatok