Index Vakbarát Hírportál

Botrány botrány hátán a Disney új Mulan-filmjének kapcsán

2020. szeptember 10., csütörtök 06:48

Folyamatos botrányok kísérték a Disney most bemutatott élőszereplős Mulan-filmjének promócióját. A tiltakozások akkor kezdődtek, amikor a főszereplő, a kínai származású Liu Yifei támogatását fejezte ki a kormányellenes tüntetők ellen erőszakot alkalmazó hongkongi rendőri erők felé. 2019 augusztusában helyezte el a következő posztot a legnépszerűbb kínai közösségi oldalon, a Vejpón (Weibo):

Támogatásomról biztosítom a hongkongi rendőröket. Most nyugodtan beszólhattok nekem. Szégyellje magát Hongkong.

A film bojkottjára való felhívások ezután azonnal elindultak, majd a – Kínában egyébként elérhetetlen – Twitteren is beindult a #BoycottMulan kezdeményezés. 

A tiltakozások hamar átterjedtek Tajvanra és Thaiföldre is. A Guardian információja szerint Netiwit Chotiphatphaisal thaiföldi diákaktivista szintén a Twitteren állt ki amellett, hogy Liu megnyilvánulása nem felejthető el és nem megbocsátható. Ahogy írta:

Mindenkit arra buzdítok, hogy csatlakozzon a #boycottMulan és #banMulan kezdeményezésekhez, hogy megmutassuk a Disney-nek és a kínai kormánynak, hogy az emberekkel szemben elkövetett állami erőszak elfogadhatatlan.

Újabb tiltakozások kezdődtek, amikor nyilvánosságra került, hogy a forgatás jelentős része Kína Hszincsian tartományában történt, ahol több mint egymillió muszlim ujgurt zártak átnevelő munkatáborokban. 

A film az azonos című animációs film élő szereplős adaptációja. A történet egy 2000 éves kínai legendán alapul, melyben egy magát fiúnak maszkírozó lány beáll a császári hadseregbe, hogy megmentse apját attól, hogy csatába kelljen vonulnia.

Jet Li, aki a kínai császárt játssza a történetben, a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy

Remélem, a közönség végül szeretni fogja a filmet. Megérdemli, hiszen ez egy nagyszerű, gyönyörű mozi.

Rovatok