Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Terence Conran brit formatervező

2020. szeptember 13., vasárnap 18:00 | három éve frissítve

Jóval azelőtt kezdett lapra szerelt bútorokat árulni, hogy az IKEA elérte volna Nagy-Britanniát.

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Terence Conran, a leghíresebb brit designer, író, a londoni Design Múzeum társalapítója.

Látnok volt, aki rendkívüli életútjával és munkájával forradalmasította a britek életét, az egész világon támogatta a brit formatervezést, kultúrát és művészetet

– olvasható a művész szombati haláláról szóló közleményben.

Karrierje a negyvenes évek végén indult, országos ismertségre a hatvanas években tett szert. Éttermeket, építészeti és háztartási üzleteket nyitott, de neve leginkább az elérhető és stílusos bútorokkal, lakberendezéssel és belsőépítészettel kapcsolódott össze.

Conran textiltervezést tanult, majd saját bútorstúdiót nyitott. 1950-ben egy építészeti cégnél az 1951-es, milliós látogatottságú Festival of Britainen dolgozott. Később megalapította a Conran Design Groupot, amely amellett, hogy üzletek és otthonok belső tereit tervezte, magában foglalt egy francia stílusú éttermet és egy kávézót is.

Nyolcvanéves korában a Design Múzeum kiállítást rendezett, mely karrierjének hatvan évét mutatta be. Megtekinthető volt első fazekaskorongja, helyreállított irodájában a cédulagyűjteménye, felidézték első próbálkozásait a textilművészetben, amelyet gyorsan faképnél hagyott a bútorok kedvéért, valamint az első Habitat-üzlet 1964-es megnyitását Londonban. 

Sir Terence 

A designer 53 éves korában kapott lovagi rangot. Híres londoni helyszínek őrzik keze nyomát, mint a Bibendum-ház, a Michelin francia gumigyár 1909-es, kiválóan felújított londoni székháza és a Design Múzeum, amelynek alapítója és fő pénzügyi támogatója volt. 

Rovatok