Index Vakbarát Hírportál

Geotúra a Somló vulkánparadicsomában – ezzel is vár a Magyar Nemzeti Parkok Hete

2020. szeptember 14., hétfő 21:22

Országszerte izgalmas programokkal várják a természetszeretőket szeptember 14-20. között a Magyar Nemzeti Parkok Hetén. A gazdag kínálat garantált, mivel valamennyi hazai nemzeti park csatlakozott a rendezvénysorozathoz.

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatot. Szeptember 14-20. között valamennyi nemzeti parkunkban programokkal várják a kirándulni, kikapcsolódni vágyókat.

A megnyitóra a Gödöllő Királyi Kastélyban került sor szeptember 11-13. között, a „zöldforgatagban” bemutatkoztak hazánk nemzeti parkjai, természetismereti játékokkal, különleges termékkóstolókkal várták az érdeklődőket.

A résztvevők hagyományőrző kézművesektől leshették el egy-egy régi mesterség fogásait. A szervezők érdeme, hogy igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy azzal mind az állat- és növényvilág, mind a földtani értékek szerelmeseinek a kedvében járnak.

Az egyhetes kínálatot lehetetlen felsorolni, de ha röviden valahogy így néz ki: aggteleki barlangtúra, szarvasbőgés túra, zöld teaház, családi nap.  A Balaton-felvidéken geotúra a Somló tanúhegyen, a tihanyi Levendulaház Látogatóközpont interaktív kiállítása, csopaki körséta, borkóstolóval egybekötött túra a Szent György-hegy vidékén. 

A Duna-Dráva Nemzeti Parkban őshonos shagya arab lovak futószáras bemutatója, lószerszámok ismertetése és a lovak felszerszámozása, a Fertő-Hanság Nemzeti Park többek között kiállítással egybekötött kerékpártúrával várja az érdeklődőket, de lesz madármegfigyelés is.  Rovartani és haltani bemutatóval várnak a Hortobágyi Nemzeti Parkban, ezen kívül lesz még madárgyűrűzés, nyílt nap a Tisza-tónál, és hajnali darules is.

A Körös-Maros Nemzeti Park vezetett evezős túrát szervez, az Őrségben bölénylesre, különböző gyalogos- és kerékpáros túrákra invitálják a természet szerelmeseit.  A Bükki Nemzeti Park önkéntes természetvédelmi akciót tart a Szomolyai Kaptárköveknél.  

A teljes programismertetőt ide kattintva lehet elolvasni.

Rovatok