Index Vakbarát Hírportál

Magányos kamaszlány és öreg ezredes a díjazottak között

2020. szeptember 18., péntek 10:16

Egy tizenhárom éves magányos kamaszlány menthetetlenül szerelmes a zsíros hajú harmincas rocker fiúba a szomszédból. Egy megcsalt feleség nyomozásba kezd férje szeretői után. Egy tizenéves jegyszedő és egy negyvenes mozinéző fokozatosan ráébred, hogy több közös van bennük, mint elsőre gondolták. Egy rendőrőrs összes hadra fogható zsaruja az öreg ezredes tizenhét éve eltűnt nője után nyomoz. 

Chechez la femme! Úgy tűnik, a mondás a hazai rövidfilmgyártásra is tökéletesen igaz. A fenti történetek voltak ugyanis a nyerők a 8. Friss Hús rövidfilmfesztiválon. A vírushelyzet miatt tavaszról mostanra tolódott rendezvényen kiosztották a díjakat. 

A zsűri döntése értelmében a legjobb színésznő Széll Viktória lett a Minden este, mikor leviszed a szemetet című filmben nyújtott alakítása alapján.

Tetten érhető az a pillanat, amikor serdülőként először kezdünk gondolkozni arról, mi vár ránk az életben. A színésznő kedves ártatlansággal mutatta meg az első szerelem vágyakozásának érzését, amely szorongással és izgalommal keveredik 

– áll a zsűri döntésének indoklásában.

A legjobb színésznek pedig Kenéz Ágostont tartották az Agapé című filmben nyújtott alakításáért. 
Az Agapé egy másik elismerést is besöpörhetett: Beleznai Márkot a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek választották. 

A legjobb magyar animáció Andrasev Nadja Szimbiózisa lett, amely az indoklás szerint

lebilincselő, költői és érzelmes részletekben gazdag film, amely a féltékenység egyszerű témáját a nőiesség és a közösségvállalás vizuális ünnepévé emeli.

Az idén először díjazott külön a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete: az ő választásuk Nagy V. Gergő Az Ezredes a vörös nőért sír című alkotására esett.

A nyertesek sorában az egyetlen sziget a szerelem tengerében Kölcsey Levente munkája, a Szünet, amely az élőszereplős díjat vitte el. Ez az előzőektől eltérően nem a férfi–nő kapcsolatot boncolgatja, hanem egy tizenéves fiúról szól, akit a szülei ki akarnak íratni a szakközépiskolából. 

 

Rovatok