Index Vakbarát Hírportál

A Sziléziai Egyetem televíziós kara lett a világ legjobb téglaépülete

2020. szeptember 24., csütörtök 09:39

A Sziléziai Egyetem Krzysztof Kieslowskiról elnevezett rádiós és televíziós karának katowicei épületét választották a világ legjobb téglaépítészeti alkotásának szerdán a Brick Award 2020 bécsi eredményhirdetésén és díjátadóján.

A Wienerberger AG által először 2004-ben életre hívott pályázatra -amelynek eredménye hangsúlyozottan független zsűri szavazata alapján alakul ki -idén 55 országból csaknem 650 projektet neveztek. A nagydíjas mellett további négy kategóriagyőztest és egy különdíjasat is választottak – derül ki az Indexnek eljuttatott közleményből. Az ingatlan három építészeti iroda a spanyol BAAS, és két lengyel, a Grupa 5 és a Małeccy közös munkája.

Az alkotás egyben a „Megosztott terek” kategóriának is a győztese lett. A zsűri kiemelte, hogy

AZ EGYETEMI KÖZPONT MARKÁNS, RADIKÁLIS MÉGIS FINOM FELÜLETEKET HASZNÁL, EGÉSZEN MÉLYEN REZONÁL KÖRNYEZETÉRE, S NEM BONTJA MEG A SZILÉZIAI SZÉNIPARI TÖRTÉNELEMMEL ÁTITATOTT KATOWICEI UTCA SZERKEZETÉT. SÖTÉT TÓNUSÚ, ROBOSZTUS ÉS NYITOTT RÁCS HOMLOKZATA ÉRZÉKENYEN UTAL A SZÉNBÁNYÁSZOK EGYKORI HÁZAIRA, OTTHONAIRA, NEMCSAK FORMÁLJA, DE EGYBEN KI IS EMELI KÖZVETLEN KÖRNYEZETÉT, AMELYNEK EGYEDI LÉGKÖRT BIZTOSÍT.

A nagydíjas mellett négy kategóriagyőztest is megneveztek. Az együttélésről szóló szekciót (Living together) az egyesült államokbeli MIT Rwanda Workshop Team és a Rwanda Housing Authority által tervezett ruandai faluháznyerte. Az ingatlant a megfizethető lakások prototípusaként készítették el, amelynek modern és hatékony architektúráját a helyi igényekhez igazították. A Brick Award életre hívásával Wienerberger AG-nek az volt a szándéka, hogy a világon fellelhető új, magas esztétikai minőséget nyújtó tégaépítészeti megoldásokra irányítsa a figyelmet. Különösen igaz ez a városokra, ahol egyre fontosabbá válik a vonzó lakó- és munkahelyi környezet megteremtése.

A díj – amelyet minden alkalommal független zsűri ítél oda –, mára a terület egyik legnagyobb értékkel bíró elismerésévé vált. Idén rekordszámú, összesen 55 országból 644 munkát neveztek az alkotók, amelyek közül a nyári előválogatáson 50 épület került be a döntőbe. 

A Brick Awardnak már komoly hazai vonatkozása is akad. A Cságoly Ferenc és Keller Ferenc által tervezett, a pécsi Barbakán tér 5-6. alatt található lakó- és irodaépület ugyanis 2006-ban a fődíjat, a zsűri nagydíját nyerte el.

Rovatok