Index Vakbarát Hírportál

A németalföldi remekművek új otthonra lelnek

2020. szeptember 25., péntek 20:58

A rotterdami Boijmans Van Beuningen Múzeum jövőre nyitja meg új szemkápráztató raktárépületét, amint végez a gyűjteményében lévő 151 ezer műtárgy átköltöztetésével. Jelenleg a gyűjtemény nagyjából hat-tíz százaléka tekinthető meg, köztük Rembrandt, van Gogh avagy Monet remekművek.

Az új raktárépület a rotterdami Múzeumpark szívében áll, és 1664 tükröződő üvegpanel borítja, visszaadva a park és az égbolt színeit. Az épület kialakításának költségei több mint 90 millió euróra rúgtak, ennek egy részét a helyi lakosok és szervezetek állták. A csaknem 40 méter magas épület tetőkertjében 75 nyírfa áll. Az épületen belül öt különböző klímájú zónát alakítottak ki a gyűjtemény számára, amelyben törékeny üvegalkotások, régi mesterek festményei, nyomatai és modern művészeti installációk is sorakoznak.

A raktárban folyó munkálatokat – például a műtárgyak előkészítését szállításhoz vagy a restaurátorok tevékenységét – jövőre a nagyközönség is láthatja. Ráadásul a raktárban bárki tárolhatja a műtárgyait. Erre a beruházásra azért is szükség volt, mert a múzeum alagsorában lévő régi raktárhelyiség vizesedik, ami súlyos fenyegetést jelent a felbecsülhetetlen értékű műtárgyakra.

Rovatok