Index Vakbarát Hírportál

Most kezdődik a tánc

2020. szeptember 26., szombat 16:14

A legújabb járványügyi szigorítások miatt 23 órakor be kell zárni a szórakozóhelyeket. Emiatt korábban kezdődnek a bulik. Este 6 az új éjfél.

Új divat a daytime party

A kifejezéssel egyre gyakrabban találkozhatunk a buliajánlók között, ezek a partik jellemzően délután 5-kor, vagy este 6-kor kezdődnek és 23 óráig tartanak. Az egyik szórakozóhely a közösségi oldalán így harangozta be hétvégi eseményeit:

A kormány döntése számunkra egy dolgot jelent: felelősségteljesen, de BULIZUNK tovább!

Ugyanitt az is olvasható, hogy „a cabrio tetőnek köszönhetően a szabad ég alatt megy a tánc, eső esetén pedig garantáltan száraz marad a koktélruci!” A helyszínen érintésmentes lázméréssel ellenőrzik az érkezőket, a személyzet maszkban szolgálja ki a vendégeket, folyamatosan fertőtlenítelek, és kézfertőtlenítési pontokat helyeznek el a térben azoknak, akiknek ez bejön.

Egy másik szórakozóhelyen szintén kiemelik, hogy a járványügyi elvárásoknak megfelelően a személyzet maszkban végzi a munkáját, de a vendégeket is presszionálják, hogy:

bojkottálják a forrónacit, macinacit, gumicsizmát, tangapapucsokat, A smart casual ugyanis az elvárt minimum.

A járvány alatt a legtöbb szórakozóhely külön felhívja a figyelmet a létszámkorlátra, ezért javasolják mindenkinek a korán érkezést, mert ha megtelik a tér, akkor csak a távozók függvényében tudják beengedni az újabb vendégeket. Persze a legtöbb zárt helyen elképzelhetetlen, hogy az emberek a másfél méteres szociális távolságot tartsák egymástól. Ilyen szempontból előnyös a kevésbé populáris zenei irányzatok felé nyitni, mint a freestyle underground, mely magasabb művészi értéket képvisel, mégis kevesebb embert vonz. A koncertekről általánosan elmondható, hogy a legtöbbet megtartják, de a járvány élénkülése miatt azért alacsonyabb az érdeklődés a megszokottnál.

Szombat-vasárnap éli reneszánszát a bulimatiné

A partiajánlók között találtunk olyan szórakozási lehetőséget, amely reggel 6-kor nyitja meg kapuit a rave stílus kedvelői előtt, és egészen délután 3-ig lehet tombolni, szombaton és vasárnap is. Persze a Facebook visszajelzések alapján nagyon szerény a részvételi hajlandóság. Mindössze kilencvenen érdeklődnek az esemény iránt, és 15-en jelezték, hogy biztosan mennek a buliba. Elméletileg betartható a másfél méteres távolság. 

Azok, akik nem szeretnének korán kelni, már délelőtt 11-kor is találnak lehetőséget a bulizásra. Szombatra és vasárnapra több olyan eseményt is meghirdettek, melyek akár 8-9 órás szórakozást ígérnek. Ezek a bulik délután 2-3-kor kezdődnek és 23 órakor végződnek. 

Találtunk olyan rendezvényt is, amely 22 órakor nyit és a leírás szerint hajnali 4-ig tart, de erre a programra senki sem jelezte részvételi szándékát. Valószínűleg azért, mert mindenki tudja, hogy csak 23 óráig tarthatnak nyitva a szórakozóhelyek, és nyilván senki nem akar 60 perc szórakozásért több ezer forintos belépőt fizetni. 

Kiskapu

Persze a hajnalig tartó bulizásra is talált kiskaput egy vidéki szórakozóhely üzemeltetője, aki arra kérte vendégeit, hogy klipforgatás és profi fotózás ürügyén bulizzanak náluk. Így a résztvevők jogilag nem vendégként, hanem foglalkoztatottként szórakozhattak volna. Amint megjelent a sajtóban a hír, a Facebook eseményt azonnal eltávolították.

Azok az illegál-partik, ahová meghívásos alapon, zárt csoportokban lehet jelentkezni, sem kockáztatnak éjjel 11 után, mert ha belépőt szednének és pénzt kérnének az italokért, akkor rájuk még szigorúbb szankciók vonatkoznának, mint a szórakozóhelyekre és az éttermekre. Így csak a házibuli és a utcai ivászat maradt azoknak, akik éjszaka szeretnének kiereszteni a gőzt.

Furcsa volt péntek délután látni, hogy a budapesti közterek megteltek alapozgató fiatalokkal. Úgy tűnik, hogy az középiskolás és egyetemista diákok gyorsan alkalmazkodtak az új bulizási szokásokhoz.

A 18-20 éves korosztály pénteken mindent beleadott, hogy ne essen vissza a szórakozóhelyek forgalma és az éjjel-nappali italmérések tulajdonosai se legyenek csalódottak.

A vendéglátósok többsége a vírus két hulláma közti időszakban is tapasztalt visszaesést a forgalomban, de a járvány terjedésének gyorsulása miatt, leginkább az idősebb látogatók kimaradásától tartanak.

Mindenütt jó, de legjobb otthon

A Facebook minden egyes programajánlóban felhívja az érdeklődök figyelmét:

Mindannyiunk feladata, hogy lassítsuk a COVID-19 terjedését. Most mindenkinek, a fiataloknak és az egészségeseknek is kerülniük kell az olyan helyzeteket, ahol sok ember találkozik.

Unalomig ismételt tétel, de a találkozások számának csökkentésével lehet lassítani a koronavírus-járvány terjedését. Csak a jövő heti adatokból derül ki, hogy mennyire vált be a szigorítás, illetve csökkent-e a napi új fertőzöttek száma.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok