Index Vakbarát Hírportál

A Tenkes kapitánya látássérültek számára

2020. szeptember 30., szerda 12:52

Szeptember 25-től elindult a Duna TV-n a Tenkes kapitánya látássérültek és vakok számára. A Zenthe Ferenc főszereplésével készült sorozat mind a mai napig sok nézőt ültet a tévé elé, most már a sorozat hetedik részétől audionarrációs infokommunikációs segítséggel a látássérültek is élvezhetik, amit technikailag egy plusz elkülönített sávval oldanak meg.

Az audionarráció Zalán János szakmai irányításával készült, aki a Magyar Színház igazgatójaként már nyolcadik éve fáradozik azon, hogy a vakok a látókkal azonos szintű élményhez jussanak a színházban. A szakember most a színházi tapasztalatait filmsorozatokra, filmekre ültette át, az MTVA kínálatában egyre több akadálymentesített filmes anyagot vetítenek.

A szakember info-akadálymentesítést tanult, később ezen a területen doktori minősítést szerzett, és a Magyar Színházban koncepcióvá tette az audionarrációt. Ennek az évek óta tartó szisztematikus munkának az eredménye, hogy a Magyar Színházban minden előadás audionarrált. Tavasz óta továbbképzésben is oktatják az audionarrációt, mert egyre nagyobb az igény erre a munkára.

Rovatok