Index Vakbarát Hírportál

Beszállok az internetbe: Fókuszcsoport

2020. október 12., hétfő 14:44

Egyszerre áldás és átok, hogy a különböző tartalommegosztó platformokra akárki feltölthet szinte bármit. Ez a lehetőség sokaknak nyitotta ki a világot, akiket a televízió zárt közössége lehet, hogy sosem engedett volna képernyőre.

Az idén indult útnak a Fókuszcsoport névre keresztelt csatorna, ami röpke kilenc hónap alatt lett a YouTube-kedvelők bibliája. A videókat Nagy Ádám gyártja, aki a 6lépés csapatából lehet ismerős azoknak, akik jártasak ezen a platformon. Nagy koncepciója egyszerű, de annál több értéket képvisel.

A YouTube-on megosztott videókból emel ki mindig egyet, ami aktuális, érdemes beszélni róla, vagy továbbgondolni azt.

Nagy filmes, így sokszor szakmai szemmel mond véleményt az általa nagyító alá vett videók vágásáról, fényeléséről, hangjáról. De közel sem ez az a pluszérték, ami miatt magasan kiemelkedik a többi YouTube-kritikus közül. Az ereje főleg az, hogy képes a legmegosztóbb témákról is mindenféle személyeskedés nélkül beszélni. Megvizsgálja az érme egyik, majd másik oldalát, sokszor a peremét is. Sosem a felszínen megbúvó problémáról, hanem az azt kiváltó okokról eszmecserél.

ESZMECSERE. ALAPVETŐEN EGY KÉTOLDALÚ CSELEKVÉS, DE A FÓKUSZCSOPORT-VIDEÓKBAN MÉGIS ERRŐL VAN SZÓ. HISZEN ÁDÁM NEM VÁLASZOKAT AD, HANEM KÉRDÉSEKET VET FEL.

És ez olyan dolog, ami a magyar interneten hiány. Ha csak kérdéseket hallunk, akkor akarva-akaratlanul gondolkodni kezdünk. Nagy dolog ez 2020-ban, amikor minden portálon mások döntik el helyettünk, hogy mit gondoljunk, csináljunk, érezzünk, vegyünk, együnk, szeressünk.

A csatorna január elején indult útnak, és azóta beleállt minden fontos ügybe, ami érintette a közösséget. Nagyobb nyilvánosságot a „máltai lányok” videójára reagálva kapott.

Aki esetleg kimaradt ebből a hullámból; nyár elején került fel egy videó az Utazás BUSINESS CLASSban nevű csatornára, ami alacsony vérnyomású embereknek akár a kávét is kiválthatná, olyan indulatokat szított. A hatperces videóban az egyik leányzó levegővétel nélkül küldi el a fiatalokat a búsba, bicskanyitogató stílusban, általánosítva és alaptalanul vádaskodva.

Olyan klasszikus mondatokat köszönhetünk a máltai lánynak, mint például:

Ne haljatok meg önző, egoista szerencsétlenségként, mert amúgy az nem a legjobb dolog.”

A reakcióvideók napokra elárasztották a felületet. Nagy sem volt rest foglalkozni a témával, ami jó döntésnek bizonyult, több szempontból is. Sok emberhez eljutott, és olyan szemszögből vizsgálta a kritizált videót, mint előtte senki más.

A legtöbb videóját úgy építi fel, hogy bevág részleteket a kritizált anyagból, amire közben is reagál. Van, hogy nevet, van, hogy kiakad. De ha végigér, kivétel nélkül vesz egy mély levegőt, és onnan jön általában az érdemi rész.

A továbbgondolás.

Nemrég készített egy egyórás videót, amelynek alapja youtuber lányok által feltöltött anyagok voltak, amelyekben a plasztikai beavatkozásaikról mesélnek. Ő hosszasan elemzi a hallottakat, de nem elégedett meg ennyivel. Pszichológiát tanuló vagy pszichológiával foglalkozó embereket toborzott, majd arra kérte őket, hogy reagáljanak a jelenségre.

Fontos különbség egy adott jelenségre reagálni, és nem személyekre.

És ezek a lelkes fiatalok rengeteg hasznos gondolatot tettek hozzá az eleve jó oldalról megközelített videó értékéhez.

Ez az, ami miatt a Fókuszcsoport-videók azok számára is érdekesek lehetnek, akik amúgy nem néznek YouTube-ot. Sosem maga a videó a lényeg.

A videó egy indok, ami megadja a témák aktualitását.

Szóval a Fókuszcsoport kifejezetten hasznos és Nagy humora miatt legtöbbször szórakoztató tartalmakat gyárt. Az egyetlen keserédes érzés a történettel kapcsolatban, hogy ahogy a fény jobban érvényesül árnyékban, ugyanígy van ebben az esetben is. Kellenek a gyengébb minőségű videók, hogy legyen miből dolgoznia.

(Borítókép: fókuszcsoport / YouTube)

Rovatok