Index Vakbarát Hírportál

Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

2020. november 2., hétfő 19:20

Közel egymáshoz címmel tartják mától a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált, amely azonban olyannyira nem engedi közel a nézőket az alkotókhoz, hogy csak online formában rendezik meg. 

A november 2. és 7. között elérhető fesztivál a V4-országok nemzetközi hírű művészeire fókuszál idén: olyan kiválóságok adnak koncertet, mint a lengyel Marcin Dylla, akinek Naxos című lemeze bekerült a világ tíz legjobb albuma közé, a cseh Pavel Steidl, akit a Guitar magazin 2004-ben az év gitárosának választott, valamint a szlovák Karol Samuelcik, aki a Pozsonyi Zeneakadémia professzora. Hazánkat egyik legsikeresebb klasszikus gitárművészünk, Csáki András képviseli, aki Japántól Észak-Amerikáig elkápráztatta már a közönséget. 

Bemutatkoznak fiatal művészek is, köztük a „gitár-Oscarnak” tekinthető GFA-díjas Tritonus trió, továbbá a már tizenévesen felnőttversenyeket nyert Sidoo Zsombor. Az ifjú cseh Petra Poláčková pedig egy egészen különleges hangszerrel, kilenc húros gitárral lép fel.

Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára hét éve alapította a fesztivált, amely évről-évre összegyűjti a klasszikus gitárzene szerelmeseit. A szervezők bíznak abban, hogy az idei, rendhagyó módon online megrendezett fesztivál olyanokat is meg tud szólítani, akik korábban személyesen nem mentek el a Zeneakadémiára.

A gitárhoz, mint hangszerhez, mindenkinek fűződnek élményei, ez az egyik legnépszerűbb választott hangszer a kisgyermekek között a zongora mellett. Mivel számos műfajban megjelenik, szinte nincs olyan ember, aki valamilyen módon ne kapcsolódna a hozzá.

– emlékeztetett a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál alapító művészeti vezetője.

Magyarország első online fesztiválja biztosan nem marad el, mivel a  koncertek az interneten követhetők jegy- vagy bérletváltás mellett. A kezdési időponthoz képest 12 órán keresztül nézhető, hallgatható meg minden esemény. 

 

Rovatok