Index Vakbarát Hírportál

Erőszak, férfivilág és cinkos alternatívák

2020. november 3., kedd 11:48

Novemberben Női tér címmel vetítenek kortárs spanyol filmeket a Cervantes Intézetben. Az alkotások mindegyikét nő rendezte, az ő gondolatvilágukon és problémafelvetéseiken keresztül a női léttel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket járják körbe.

2020 folyamán több olyan esemény is zajlott Spanyolországban, melyek a nők esélyegyenlőségére és tiszteletére hívták fel a figyelmet. Ez is mutatja, hogy ezek a kérdések napjainkban is fájóan aktuálisak. Számos tanulmány eredménye a szakmai hozzáférés egyenlőtlenségét tükrözi, ezért a filmes gyakorlatban is fontos a még kisebbségben, ám kulcspozíciókban alkotó nők számára saját helyet biztosítani.

A Cervantes Intézetben futó Női tér filmciklus a női szerepvállalás és témafelvetés jelentőségét hangsúlyozza, bemutatva a kortárs spanyol film nőiséggel foglalkozó alkotásait.

A sorozat november 3-án Xiana do Texeiro dokumentumfilmjével indul. Az összes nő, akit ismerek asszonyok élményein keresztül mutatja be a valóságot, hogy az utcákon mennyire az erőszak és a férfivilág uralkodik még napjainkban is. Barátnőkkel, munkatársakkal és gimnáziumi tanulókkal folytatott beszélgetéseken keresztül a rendezőnő úgy szeretné megvitatni a félelmet, hogy az ne gerjesszen új félelmet, úgy tárgyalni az erőszakot, hogy az ne legyen erőszakos. Az önironikus, közvetlen film annak a története, hogy miként képesek a nők támogatólag egymás felé fordulni.

Egy héttel később egy különleges drámában egy harmincéves, felsőbb körökből származó ügyvédnő történetét ismerhetjük meg. Eli gyermeket vár. Aznap, amikor egy nagy sajtóvisszhangot keltő per szóbeli tárgyalása lenne, az édesapja eltűnik. Miközben keresi őt,  olyan valósággal találja szemben magát, ami családi és érzelmi egyensúlyát igencsak felborítja.

Marina Lameiro Young & Beautiful című filmje négy fiatalról szól, aki úgy dönt, hogy saját feltételei szerint fog élni. Ám harmincévesen, mélyről jövő nyugtalanság vesz rajtuk erőt: még nagyon messze vannak attól, hogy azok az önálló, magabiztos felnőttek legyenek, amiként mindig is képzelték magukat. A társadalom afelé lökné őket, hogy hagyjanak fel önző vágyaikkal, de mindegyikük a párbeszéd útján kísérli meg identitását megtalálni. Így kezdődik el egy intim beszélgetés köztük és Marina barátnőjük között, aki egyben a film rendezője is. A kamera közelről követi végig mindennapjaikat. Táncolnak, együtt ébrednek, szeretett tájakon sétálnak, sírnak, nevetnek, és mindeközben cinkos alternatívákat keresnek, hogy mégis önmaguk maradhassanak.

A filmciklus záró alkalmán, november 24-én a nőiség témájával foglalkozó, arra reflektáló négy rövidfilmet mutatnak be a Coordinadora Trama válogatásában. A szervezet Spanyolországban a nők által készített filmes, videó- és multimédiás tartalmak népszerűsítésén és bemutatásán dolgozik.

Rovatok