Index Vakbarát Hírportál

Skócia búcsúzik Sean Connerytől, utcát neveznének el róla, és szobrot is kapna

2020. november 3., kedd 06:35 | aznap frissítve

Viszlát, Sir Sean, a világ legjóképűbb embere! – így emlékezett a Scottish Daily Mail a napokban elhunyt színészre. Ám nemcsak a médiumok, hanem skót parlamenti tagok és a főváros is tisztelgett a legnagyobb csillag előtt.

Nicola Sturgeon, Skócia miniszterelnöke így emlékezett az egykori Bond ügynökről:

Sean nemzetközi legenda volt, de ő így is megmaradt hazafias és büszke skótnak. Egész életében támogatta a független Skócia eszméjét, és mi, akik osztozunk ebben a hitben, hálával gondolunk rá. Hiányozni fog. Hiányozni fog Skóciának. Hiányozni fog a világnak.

Alex Salmond korábbi miniszterelnök szerint Connery volt a világ legjobb skótja, az utolsó igazi hollywoodi csillag, és maga a megtestesült Bond. 

A BAFTA, a Brit Filmakadémia a Twitteren emlékezett meg az elhunytról:

Sajnálattal értesültünk a brit színészlegenda, Sir Sean Connery haláláról. A BAFTA tagja volt, szövetségünk különdíjának tulajdonosa, továbbá 1988-ban elnyerte a legjobb főszereplőnek járó díjat A rózsa neve című filmben nyújtott alakításáért.

Connery szülőhelyén, Edinburgh  Fountainbridge nevű negyedében a lakók összegyűlve emlékeztek meg a kezdetekben helyi tejesemberként elhíresült filmsztárról. 

Az első reakció a szomorúság, de mi inkább ünnepeljük őt. Igazi nemzeti kincs volt – mondta egy fővárosi férfi. 

Egy Twitter-felhasználó kérésére a városi tanács fontolóra vette ez egyik legfőbb edinburghi út, a Western Approach Road átnevezését a „város leghíresebb fia” után. A Sean Connery gyermekkori lakása közelében levő, és a nevét viselő acélkék emléktáblánál összegyűlt lakosok az utca átnevezése mellett egy szobor állítását is javasolták.  

Connery felesége a színész élete utolsó perceiben is mellette volt. A temetésről mindössze annyit osztott meg a család, hogy privát szertartás lesz, amit egy, a vírus lecsengése utánra tervezett megemlékezés követ majd. Az elhunyt korábbi kérésére pedig a Bahamákon, utolsó lakhelyén hamvasztják. 

(Vajon mit szól ehhez Skócia?)

(Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: Etienne George)

Rovatok