Index Vakbarát Hírportál

Havi nettó 655 ezer forintot kapnak a Nemzet Művészei

2020. november 5., csütörtök 14:18

Újabb tizenegy művészünk kapta meg a Nemzet Művésze címet. Az elismeréssel járó pénzösszeg az öregségi nyugdíj 23-szorosa.

A hangzatos nevű elismerés még nem olyan régi, mindössze 2013-ban jött létre az Országgyűlés kezdeményézésre. A Nemzet Művészei-díj címet a Magyar Művészeti Akadémia először2014-ben ítélte oda. Az, hogy kinek adják, minden évben november 5-én derül ki.

Az elismerés és a vele járó életjáradék halálig szól, a díjat odaítélő bizottság ezt követően dönt a „megüresedett” helyek betöltéséről az adott művészeti kategóriában (például: irodalom, színház-, zene-, táncművészet, fotó, cirkusz).

Az idén az irodalomban Csukás István és Tornai József halálával megüresedett helyet a kuratórium tagjainak ajánlása alapján a gazdag és szerteágazó életművű, nemrég Magyar Copperfield címmel önéletrajzi regénnyel jelentkező Bereményi Géza, valamint az 1970-es évek kultikus színdarabját, az Adáshibát jegyző Szakonyi Károly kapta.

Szakonyi Károly az Indexnek azt mondta, nagyon örül az elismerésnek, s persze az olvasói visszajelzések a legfontosabbak, és szerencsére ezekből is van szép számmal, ez egyfajta megkoronázása a munkásságának. Mint fogalmazott: „külön megható, hogy korunk művésztársadalma jelölt a díjra.”

 Csukás így üzen az égből.

Szakonyi irodalmi pályája 1958-ban együtt indult Lázár Ervinnel, Gyurkovics Tiborral és Bertha Bulcsuval, szoros alkotói-baráti társaságot alkotva.

Szakonyi a többi díjazott művész közül Farkas Ádám festőművészt még Szentendréről ismeri, de ismeri a filmes Dárday Istvánt is, Bereményi Gézával pedig együtt kaptak Prima-díjat úgy, hogy a Primissimát Csukás István vihette haza: „Rendjén is van ez így, egész nemzedékek nőttek fel rajta."

Szakonyi nemrég fejezett be egy kisregényt A csend napjai címmel, mely kiadásra vár a Magyar Naplónál, egy idős ember visszatekintése az életre, önéletrajzi jelleggel.

Gyakorlatilag mindig azt írtam, amit megéltem, ez a könyv is tekinthető személyesnek.

Jövőre pedig Szakonyi 90. születésnapja alkalmából jelenik meg egy beszélgetőkönyv Horváth Péterrel a Kossuth Könyvkiadónál.

A Nemzet Művésze díj 65. év felett adományozható és az élet végéig szóló járadékot biztosít birtokosának. Összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 23-szorosa, adót nem kell fizetni utána.

 Az idei díjazottak listája

Rovatok