Index Vakbarát Hírportál

Száz rendezvénnyel emlékeznek a száz éve született Cziffra Györgyre

2020. november 6., péntek 09:43

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet Cziffra György zongoraművész emléke előtt tiszteleg születésének 100. évfordulója alkalmából. Az emlékévet a Cziffra Fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel, majd ezt követően egész évben folytatódnak a programok, nemcsak idehaza, hanem 15 országban, mintegy száz eseménnyel.

A Cziffra100 programsorozat a legjelentősebb magyar és nemzetközi kulturális szervezetek és intézmények összefogásával valósul meg, olyan helyeken, mint a budapesti Zeneakadémia, a New York-i Lincoln Center, a londoni Covent Garden vagy a genfi Victoria Hall. A programban világhírű művészek és együttesek szerepelnek, köztük az Orchestre de la Suisse Romande és az Orchestre Philharmonique de Radio France, akik Eötvös Péter zongoraversenyét mutatják be a Müpában és Párizsban. A világhírű zeneszerző Cziffra György tiszteletére komponálja első zongoraversenyét CziffraPsodia néven.

Cziffra szellemisége a szabadság, a szárnyalás, a határok – szó szerinti és átvitt értelmű – átlépéséből táplálkozott. A virtuozitás, a spontaneitás, a műfaji határok elmosása, a nyitottság jellemezte előadói egyéniségét. A zenéhez való újszerű viszonyát részben roma származásának, részben személyiségének köszönhette. A zenélést szórakoztatásnak fogta fel, amelynek nem csak mélynek és tartalmasnak, hanem izgalmasnak, vibrálónak, sziporkázónak és örömtelinek kell lennie. Cziffra missziója a zenei élmény közvetítése volt. 

Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra 

– emlékeztetett Balázs János zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál alapítója.

A zenei rendezvényeken kívül több helyen nyílik képzőművészeti kiállítás, egyebek közt a Hegyvidék Galériában Aatoth Franyo magyar származású, Franciaországban élő festőművész tárlata, akinek pályakezdését egykor Cziffra György alapítványa segítette. Tudományos műhelytalálkozót is rendeznek  A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete címmel, amelynek a MOMKult ad otthont.

Rovatok