Index Vakbarát Hírportál

Egerben Blaskó Balázs marad a színházigazgató, pedig a polgármesternek más terve volt

2020. november 11., szerda 20:12

A polgármester kénytelen volt a közgyűlés határozatát visszavonni, pénz nélkül ugyanis nem lehet színházat csinálni.

Blaskó Balázs, az Egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója az Egri Ügyek online felületéről tudta meg, hogy mégis marad. A polgármester, Mirkóczki Ádám visszavonta az október 29-ei közgyűlési határozatot, mely Szőcs Arturt, a Miskolci Nemzeti Színház jelenlegi rendezőjét, a színház művészeti tanácsának tagját választotta meg a következő ciklusra a színház igazgatójának. 

Mirkóczki az Indexnek elmondta, el van keseredve, mert az elmúlt egy évben az eddigi együttműködések alapján úgy tűnt, kompromisszumkész lesz Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára. De

az Emberi Erőforrások Minisztériuma semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó, ragaszkodott a jelenlegi igazgató személyéhez, csak akkor maradhatott volna a közgyűlési döntés érvényben, ha vállaljuk, hogy visszafizetünk közel 300 millió forintot a minisztériumnak és elesünk a jövő évi újabb 300 millió forintos támogatástól. Mivel Eger költségvetése nem bírna el egy újabb, ilyen mértékű anyagi veszteséget, a színházigazgató kinevezésének jogáról „lemondtunk”.

Mint ahogy korábban megírtuk, eddig sem ment simán az Egri Gárdonyi Géza Színház igazgatóválasztásának ügye, aminek az volt az oka, hogy a színház vegyes fenntartású, félig az önkormányzaté, félig pedig az EMMI-é, a város és az állam között pedig olyan megállapodás áll fenn, hogy az igazgató személyét a szakmai bizottságnak és a fenntartó minisztériumnak, tehát az EMMI-nek támogatnia kell. A szakmai bizottság mindig is Blaskó mellett állt, amikor pedig az október 29-ei közgyűlés Szőcs Artur többségét hozta ki, az Emmi így kommentálta lapunknak az eseményeket: Egerben tisztán politikai döntés született, hiszen a szakértőkből álló szakmai bizottság az eddigi igazgató, Blaskó Balázs pályázatát tartotta legjobbnak, és a társulat is jelentős többséggel neki szavazott bizalmat. Eger önkormányzata politikai megfontolásból felrúgta az EMMI-vel kötött közös működtetési megállapodást – amelyben vállalta, hogy elfogadja a szakmai bizottság javaslatát.

Blaskó Balázs az Indexnek úgy nyilatkozott, 

mind ő, mind pedig Szőcs Artur egy sajnálatos politikai játszma áldozatai, a színháznak ráadásul 117 állandó alkalmazottja van és 30-40 egyéb, különféle szerződéses formában dolgozó munkatársa,

nem mindegy tehát a jövőjük. Blaskó elmondta, még a városi közgyűlés előtt teljesen titkos, úgynevezett bizalmi szavazást tartott a társulatában, melynek eredményeképpen a társulat 76 százaléka támogatta őt.

„Úgy voltam vele, ha a támogatóim aránya ötven százalék alatt marad, akkor visszavonom a pályázatomat, hisz nem lehet a többség akaratával szemben igazgatni.”

Blaskót a nyolctagú szakmai bizottság (melyből hat művész és szakmabéli, illetve két politikus) támogatta. Arra a kérdésre, hogy akkor végül is miért Szőcs Artur nyert az október 29-i közgyűlésen, azt mondta, ezt a döntést a városi politikusok erőltették, ők akarták Szőcsöt belobbizni igazgatónak.

Az igazgatóválasztás egyik pikantériája, hogy Eger város önkormányzatának és az államnak van egy olyan megállapodása (ezt Blaskó meg is küldte számunkra) miszerint a szakmai bizottság döntését el kell fogadni, hogy ne helyi (politikai) szinten történjen az igazgatóváltás, s mivel ez nem történt meg, 

az EMMI egyrészt a jövő évi támogatást megvonhatja, illetve a 2020-ra kifizetett pénzt is vissza kéne a színháznak utalnia.

Ez pedig nyilvánvalóan lehetetlen.

Blaskó, aki Szőcs Arturnál 28 évvel idősebb, elmondta, kihívóját távolról ismeri csak, tehetséges ifjú rendezőnek tartja, nincs kifogása a személye ellen, és gratulált neki, amikor a közgyűlés őt szavazta meg igazgatónak.

Mirkóczki kérdésünkre elmondta, azért Szőcsöt támogatta, mert az ő pályázatát találta messze a legjobbnak, és az elmúlt évek szürkesége után végre egy igazi, jó színházat szeretett volna látni a városban, amire Szőcs személye, tehetsége, eddigi munkássága garancia lett volna. „Sajnáljuk, hogy nem így történt, de meglátjuk, mit hoz a jövő. Ugyanakkor idén nyáron a városi közgyűlés elfogadott egy olyan határozatot, mely felhatalmazza a polgármestert arra, hogy a színházat nonprofit kft-vé alakítsa, és annak már bárki lehet az ügyvezetője. Illetve ha a színház jogutód nélkül megszűnik, akkor a szerződést is újra kell tárgyalni. És ezt az Emmi is tudja."

„Engem nem a saját szerepem érdekel ebben a dologban, a színházat és annak dolgozóit képviselem, és szeretnék egyfajta folytonosságot ebben a sötét, tragikomikus helyzetben

 – mondja Blaskó, akinek felesége, Saárossy Kinga színésznő, főszerepeket játszik a színházban.

A jelenlegi új felállásban, miszerint 90 napig nem játszhatnak a színházak, Blaskóék dolgoznak tovább, az előadások streamelt változatára készülnek, a próbák is mennek tovább, decemberben lesz Kálmán Imre A Monmartre-i ibolya bemutatója streaming verzióban. Az operett tehát folytatódik a Gárdonyi Géza színházban.

(Borítókép: Díszítők dolgoznak a koronavírus-járvány miatt előadásokat nem tartó egri Gárdonyi Géza Színház színpadán 2020. április 8-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok