Index Vakbarát Hírportál

Sepsiszentgyörgy csatlakozik a 2023-as Európa kulturális fővárosa programsorozathoz

2020. november 12., csütörtök 19:26

Megállapodott csütörtökön Veszprém és Sepsiszentgyörgy polgármestere, ennek értelmében a székelyföldi város csatlakozik a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozathoz – közölte az MTI.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az interneten közvetített aláírási ceremónia keretében elmondta: Veszprém nem csak önmaga számára nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet, azt tűzte ki ugyanis célul, hogy a magyar kultúrát Európa felé közvetítse. Így a balatoni régió településeivel, valamint a korábban szintén pályázó Debrecennel és Győrrel kötött megállapodások után most az erdélyi várossal is létrejött az együttműködés.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hangsúlyozta, Székelyföld szép, kulturális arcának a megmutatásával szeretnék lebontani a magyarokkal, székelyekkel szembeni előítéleteket.

Emlékeztetett arra, hogy 

korábban, még 2015-ben a székelyföldi város is megpályázta a kulturális fővárosi címet, de azt Temesvár nyerte, így az akkori pályázatban leírt programok egy részét szeretnék most megvalósítani az együttműködés keretében.

Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kultúráért felelős ügyvezető alelnöke felidézte, hogy négy évvel ezelőtt a Dacian Cioloș-kormány megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsú a szellemi világörökség listájára kerüljön. Szerinte azért is fontos a most kötött megállapodás, mert Veszprém és Sepsiszentgyörgy együttműködése megakadályozza, hogy Románia blokkolhassa az erdélyi magyar értékek nemzetközi felmutatását.

Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke emlékeztetett rá, hogy Sepsiszentgyörgy és Veszprém között már az 1970-es években kulturális kapcsolatok alakultak ki a két város színházának együttműködése révén. Ez a kapcsolat teljesedett ki az évtizedek során, és vezetett el a testvérvárosi, majd a kulturális fővárosi együttműködésig.

Rovatok