Index Vakbarát Hírportál

A SzínházTV kárpótolja nézőit

2020. november 13., péntek 16:26

Az Egy őrült naplójával indult a streaming oldal. Sokaknál megállt a felvétel és akadozott az adás.

Csütörtök este, november 12-én lehetett megtekinteni az első streamelt előadást a most induló SzínházTV platformján. A Jurányi Ház produkciójával kezdett az oldal, az Egy őrült naplóját tekinthették meg a nézők Keresztes Tamás előadásában.

Előzetes regisztrációt és jegyvásárlást követve pontban este hétkor indult az adás. A darab előtt Kovács Patrícia, a SzínházTV házigazdája beszélgetett Bodó Viktorral, a monodráma rendezőjével.

A beszélgetés hozzáadott az este élményeihez, mert nem jellemző a rendezőt hallgatni nézőként az előadások előtt a helyszínen. Kovács Patríciát pedig először lehetett zavarban látni, pedig jól állt neki a házigazda szerep.

Miután elindult a stream, a SzínházTV Facebook oldalán, a posztok alatti kommentekben sokan panaszkodtak rá, hogy akadozik az adás, voltak olyanok, akiknél a felvétel el sem indult.

Pedig ez volt Keresztes Tamás egyik legnagyobb alakítása. Őt élőben látni is élmény, de így sem volt kevésbé élvezhető.

Az előadást pedig tényleg nagyon ügyesen megkomponált kameraállásokból vették fel.

Olyan ez, mint egy focimeccs; élőben ott lenni a stadionban pótolhatatlan élményt nyújt, viszont akik otthonról nézik a meccset, érzelmileg ők is bevonódnak, a kamerák miatt sokszor olyan részleteket látnak, amit távolról észre sem vettek volna.

Ez volt igaz itt is. Látszódott, hogy jól átgondolt szögekből mutatják Keresztes játékát, és a lélegzetelállítóan izgalmas, szürreálisnak ható, festményszerű díszlet elemeit.

Amikor azonban a felvétel valamiért megállt, és húsz perc után engedett vissza az adásba, az ember hirtelen érteni kezdi a kommentelők kétségbeesett jelzéseit. A darab és az alkotók védelmét szolgálja, hogy az adást nem lehetett tekerni, így húsz percnyi előadás eltűnt az éterben.

A SzínházTV becsületére váljon, hogy a kommentelőkkel végig kommunikált, és mivel sokan maradtak hoppon, így kárpótlásul azt találta ki, hogy

az előadást visszanézhetővé teszi azok számára, akik megvették jegyüket.

A technikai problémák beárnyékolták kicsit az indulást, de az irány mindenképp jó, a belefektetett munka mennyisége pedig visszaköszönt a szépen átgondolt felvételről.

(Borítókép: Keresztes Tamás játszik Nyikolaj Vasziljevics Gogol Egy őrült naplója című drámájának próbáján a fővárosi Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház színháztermében 2016. szeptember 23-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok