Index Vakbarát Hírportál

Bábfilmszínházban élnek tovább a bábok

2020. november 19., csütörtök 10:21

Szombattól Bábfilmszínházat indít a Budapest Bábszínház, így a közönség online nézheti meg a teátrum népszerű előadásait. Ezzel válaszolnak arra a kihívásra, hogy a vírushelyzet miatt nélkülözniük kell a nézők jelenlétét.

A színház jelenlegi repertoárját teszi elérhetővé az online térben, figyelembe véve, hogy minden korosztály számára élményt nyújtsanak otthonukban. A színidirektor szerint érdekes kísérlet számukra is, hogyan tudják ötvözni a bábfilm műfaját a bábszínpadi előadással.

Bármilyen nehéz helyzetbe kerülünk, a társulat számára mindig fontos az alkotás. Ezért igyekszünk egy számunkra kedvezőtlen szituációban a pozitívumot megtalálni és új formákat keresni 

– fejtette ki Ellinger Edina.

Eleinte hétvégenként teszik elérhetővé online előadásaikat a nézők által a Facebook-oldalukon megszavazott időpontokban. Az első előadás a november 21-i hétvégén Weöres Sándor költői mesejátéka, a Holdbeli csónakos lesz. A következő hétvégén a Boribon és Annipanni, majd a Nyúl Péter és a 80 nap alatt a Föld körül című előadás lesz látható.

A Budapest Bábszínház a Pilvax Films stábjával, hat kamerával rögzítette a produkciókat. A cél az volt, hogy a bábelőadást filmes élményként tudják prezentálni. Így ugyanis olyan apró részleteket is meg tudnak mutatni, amelyeket a hátsó sorokból talán nem is látni. Reményeik szerint ezzel  ellensúlyozni tudják a bábszínház közösségi élményének hiányát.

Borítókép:  Jelenet Neil Gaiman Coraline című regényéből készült előadás fotóspróbáján, középen a főszereplő Coraline a Budapest Bábszínházban 2019. január 14-én. A darabot Ascher Tamás rendezésében január 17-én mutatják be. MTI/Bruzák Noémi

Rovatok