Index Vakbarát Hírportál

Négy magyar tehetség a Virtuózok nemzetközi elődöntőjében

2020. november 21., szombat 08:14

Az immáron nemzetközi színtérre lépett Virtuózok első adásában a magyar tehetségek mérték össze tudásukat. Négy rendkívüli művészpalánta képviseli Magyarországot.

„A világ legnehezebb dolgát csináljuk, ítélkezünk mások felett – mondta Molnár Levente operaénekes, zsűritag a Virtuózok péntek este indult nemzetközi évadában, s ezzel össze is foglalta az első adás tétjét. És persze a teljes műsorét. Végül aztán, a kétszer ötvenperces adás végén muszáj volt meghozni az „ítéletet”. Hosszas mérlegelés után felelősségteljes döntés született, és az elődöntőbe

jutott tovább. Az ifjú magyar tehetségek közül végül majd csak egy képviseli Magyarországot a fináléban, vagyis a szuperdöntőben.

Ám négyükön kívül is elképesztő tehetségek vonultak fel az első részben. Ahogy az egyik zsűritag fogalmazott,

ha sportról lenne szó, ezek a végső befutásnál pusztán tized- vagy századmásodperces különbségek lennének.

És persze nem sportról van szó, a művészi teljesítmény ilyen módon nem mérhető, a tehetség azonban olyan átütő, hogy végül a négy elődöntős személyében minden zsűritag megegyezett.

Abouzahra Amira (14) hegedűs a testvérével indult, de nem egymás ellen versenyeztek, és már indultak korábbi Virtuózokban mind a ketten. Amira az a versenyző, akiről el lehet mondani, hogy ha behunyjuk a szemünket, és nem látjuk a hangszerest, akkor nem egy gyereket, egy kamasz lányt hallunk, hanem egy érett művészt, érett felnőttet. Batta András zsűritag megköszönte, hogy a kortársa lehet, és azt mondta,

bármennyi pénzt megadna azért, hogy egy koncertjén ott lehessen.

A 14 éves Patkós Maja négy évvel ezelőtti Virtuózokban is szerepelt. Kész hárfaművésszé érett, s akinek, ahogyan Miklósa Erika zsűritag mondja, mintha hozzátartozna testéhez a hangszer. Jó látni az ambícióját, hogy azért örül, hogy most nemzetközi a verseny, mert így nagyobb a kihívás és a megmérettetés, ugyanezért indult szívesebben nemzetközi hárfaversenyeken.

Az elképesztően tudatos Rozsonits Ildikó szintén 14 éves. Zongoraművész és zeneszerző szeretne lenni, és imádja a science fiction filmeket. Liszt Manók táncával győzte meg a zsűrit, és bevallotta, amikor zongorázik, teljesen felszabadul, megfeledkezik a külvilágról, mert úgy érzi, hatalom van a kezében.

Az adás talán legbűbájosabb versenyzője a mindössze 11 éves csellista, Schmalzl Ella, aki Rachmaninov Vocaliséjével kápráztatott el zsűrit és közönséget, s akire a zsűritagok azt mondták, lenyűgöző, kész művész. A zongoraművész 

Balázs János pedig arra kérte, hogy ezt a belülről fakadó, tiszta lélekből jövő muzsikálást felnőttkorban is őrizze meg, amikor már különböző egyéb dolgok is rárakódnak a zenélésre.

Több versenyzőtársával ellentétben Ella szülei sosem zenéltek, viszont valamit nagyon tudhatnak, ha egy ilyen kiegyensúlyozott, bűbájos gyereket nevelnek.

Különdíjat kapott a műsor egyik legautentikusabb egyénisége, a mindössze 12 éves Weisz Noel Nándor, aki xilofonon, marinbán és ütőhangszeren játszik, és még szájdobol is. Olyan hangokat ad ki a szájával, mintha egy dobot működtetne. Az élet egyértelmű számára, mondta Batta András, s kell-e ennél nagyobb dicséret: tényleg irigylésre méltó, ahogy ez a 12 éves gyerek a stúdióban közlekedett. Az ütőhangszerek és dobok mellett még trombitán is játszik, és a Soroksár SC igazolt játékosa. Hacsaturján kardtáncát furcsa volt xilofonon hallani, de Weisz Noel Nándornak, akinek az anyukája balettművész, ez egyértelmű.

A másik különdíjas pedig a 15 éves Sárközi Ádám nagybőgős, akinek édesapja is nagybőgős, zenészcsaládból származik, és dédnagyapja nagybőgőjével mutatkozott be a zsűrinek.

Ahogyan négyüket, illetve hatukat hallgatjuk, csak alátámaszthatjuk a műsor elején az egyik zsűritag szájából elhangzó bölcsességet:

igazi tehetségnek nincs szüksége közönségre, viszont a közönségnek szüksége van igazi tehetségre.

(Borítókép: Abouzahra Amira és Rozsonits Ildikó. Fotó: Hegedűs Bence / Virtuózok)

Rovatok