Index Vakbarát Hírportál

Maszkban is megmutatja magát a boszorkány

2020. december 13., vasárnap 14:18

Maszkokat, maszkokról készült fotókat és történeteket is gyűjt a Szentendrei Skanzen, merthogy a pandémia alatt hordott maszk immár a kultúra része.

A Mutasd a maszkod! című kiállítás része lesz az a maszk, amit a Rózsavölgyi Szalon két riportere, vagyis Csiby Gergely és Józan László színművész Sári Zsolt néprajzos muzeológusnak, a Szentendrei Skanzen főigazgató-helyettesének ajándékozott.

A Mi jár a fejedben? riportfilmjükből kiderül, hogy a skanzenban jövő tavasszal maszkkiállítás nyílik, ami azt mutatja be, hogy ez a furcsa viselet hogyan vált a magyar kultúra részéve 2020-ban.

Sári Zsolt arról beszél, hogy

a népszokásaink rengeteget változnak, alakulnak. Sok eltűnik, sok csak az emlékanyagban marad meg, nagyon sok keletkezik, hiszen vannak olyan új szokáselemek, amiket a modern világ hoz be.

A skanzen alapvető feladata a népi építészet, lakáskultúra és életmód bemutatása, valamint a kulturális örökség megőrzése és továbbadása, és a szánkat és orrunkat eltakaró maszk immár visszavonhatatlanul a mindennapok, a kultúránk részévé vált.

Ez azt is jelenti, hogy ha valaki őrzi még a szép hagyományt Luca napján, vagyis december 13-án nekilát egy szék vagy sámli készítésének, és mindennap farag rajta valamit, de fémszöget nem használ hozzá, akkor

KARÁCSONYKOR AZ ÉJFÉLI MISÉN ERRE A SZÉKRE ÁLLVA MEGLÁTHATJA A – MINDEN BIZONNYAL MASZKOT VISELŐ – BOSZORKÁNYOKAT.

A skanzen főigazgató-helyettese a videóban azt is elmondja, hogy manapság ismét közelebb került egymáshoz a színházi és a múzeumi szakma, és beszámol arról is, a Szentendrei Skanzen az első olyan magyarországi múzeum, amelyik speciális múzeumi foglalkozást indított demenciával élő időskorúaknak:

Mi nem gyógyítunk, de ez a közérzetet javítja, az emlékezetet. A múzeumi környezet a fiatalságukat hozza elő. Ízek, illatok, tárgyak segítenek, és egyszer csak elkezdenek megnyílni, beszélni, és azt látjuk, hogy ez napokig, hetekig kihat az állapotukra.

Rovatok