Egy hét van hátra karácsonyig, és sokan még ajándék híján vannak. Azt, hogy a kézzel készült ajándék az igazi: régi tudás. Ehhez társítunk most egy nyalánkságot, ami gasztroajándéknak is jó választás, szállítja az elismerő pillantásokat.
A finomság neve koldustallér, ami egy kicsit ellentmondásos. Valami olyan finomságot sejtet, ami legalábbis olcsó alapanyagokból készül, de ez nincs így. A formába öntött étcsokoládéba magvakat – diót, pisztáciát, mogyorót – kell szórni, ami finoman szólva sem filléres holmi. A bonbon a szilárdulás után nyeri el végső formáját és dupla roppanósságát.
Elkészítésének mesterfogásaiba Auguszt József cukrászmester vezeti be az olvasót. Az Index korábbi oktatóvideóihoz képest (narancsívkészítés, a tökéletes bejgli) ez egy kicsit komolyabb eszközparkot igényel, de a szép és finom végeredményért érdemes megpróbálkozni a temperálással.