Index Vakbarát Hírportál

Harminc éve reszketünk a betörőkkel, de a film angol címe csak idén nyert értelmet

2020. december 24., csütörtök 13:10

Minden idők legsikeresebb családi-akció vígjátékát 1990 decemberében adták le először a mozik. A Home Alone-t a magyar közönségnek harminc éve Reszkessetek, betörők! címmel tűzi műsorára minden karácsonykor az összes televízió. Ez már hagyomány. Megnéztük, mit hagyott még ránk 1990.

A történet egyszerű: egy kissé retardált amerikai házaspár otthon felejti genetikailag egyértelműen rájuk ütő fiacskáját, aki néhány, még nála is egyszerűbb betörővel eljátssza az Egri csillagokat. A kiskorú Macaulay Culkin megvédi otthonát, és csúnyán kibabrál az ostromló hadakkal.

Nem tudni, miért ebből a filmből lett a legtartósabb siker, hiszen a béna betörők évében 

elég jó volt a termés:

Bruce Willis is épp harminc éve jött rá, hogy élete legjobb jelmeze nem csak a koszos atléta, hanem a galléros pulóver is.

Ami minket, magyarokat illet:

Azon a harminc évvel ezelőtti tavaszon többpárti parlamenti választások zajlottak. Ilyesmire Magyarországon utoljára 1947-ben volt példa, de akkor csaltak a kommunisták. A szocializmus építését korábban együtt kifogásoló magyar politikai erők is teremtettek néhány azóta is élő hagyományt.

Kitalálták például, hogy jobb lesz pártonként külön-külön megülni legszebb nemzeti ünnepünket, március 15-ét.

Hankiss Elemér úgy döntött, hogy nem adja le a miniszterelnök televíziós beszédét. Ebből nem lett hagyomány.

Ez volt harminc éve, de a betörők töretlenül reszketnek minden okos és buta tévén azóta is. Ami a címét illeti, idén sajnos aktuális lenne az eredeti angolt használni: Home Alone.

Rovatok