Index Vakbarát Hírportál

Kulturális centrummá alakítják Athén egyik történelmi dohánygyárát

2020. december 24., csütörtök 11:49

Kulturális központot hoznak létre  Athénban az Oszmán Birodalomtól való függetlenség kétszázadik évfordulójának alkalmából – írja az MTI.

Az épületben egykor dohánygyár működött, jelenleg egy része a görög parlamenti könyvtárnak és nyomdának ad otthont. A kormány a görög függetlenség kivívásának közelgő ünnepére akarja renováltatni az épületet.

Az egymillió euróból (360 millió forintból) elvégzett felújítás után 2021-ben nagyszabású kiállítást rendeznek a falai között, majd az állami fenntartású kulturális központ lesz belőle.

A dohánygyár épületének jelenleg csak a felét használják, ott működik a könyvtár. A 2009-es görög pénzügyi válságot követően a főváros számos nagy épülete néptelenedett el, az ilyen kezdeményezések, mint a dohánygyár funkciójának megváltoztatása, azt célozzák, hogy viszonylag csekély állami finanszírozással lehessen újrahasznosítani ezeket.

A dohánygyár felújításának költségeit a nonprofit kulturális szervezet, a Neon alapítója, Dimitrisz Daszkalopoulosz görög milliárdos állja. A tervek szerint a történelmi épületet kortárs kulturális és közösségi központtá változtatják. A központ első kiállítását, amely 2021 júniusában nyílik meg, a Chicagói Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Madeleine Grynsztejn és a Neon igazgatója, Elina Kountoui rendezi.

A Neonnak már több közös projektje volt a görög kormánnyal: 2016-ban az Athéni Konzervatóriumot renoválták, amely később szintén visszakerült az államhoz, tavaly pedig Déloszon valósítottak meg egy közös szervezésű kiállítást Anthony Gormley brit szobrászművész alkotásaiból.

Rovatok